Recomandările specialiştilor pentru reducerea riscului de infectare cu virusul West Nile
Temperaturile ridicate şi valurile de căldură ce urmează ploilor abundente favorizează infecţia cu West Nile, un virus ce se transmite prin înţepătura de ţânţar.
13 August 2024, 13:35
În acest sezon au fost raportate deja şase cazuri, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. La Giurgiu, nu au fost înregistrate astfel de cazuri, dar oamenii se plâng că nu au fost luate suficiente măsuri pentru combaterea insectelor. Corespondenta RRA Marcela Petcu, despre recomandările specialiştilor pentru reducerea riscului de infectare.
La Giurgiu, oamenii spun că ţânţarii s-au înmulţit şi le solicită autorităţilor să intensifice campaniile de dezinsecţie.
-: Ne ciupeşte, doamnă, ştitii ce răi sunt, şi mai ales pentru copii!
-: Ne supără foarte mult şi a trebuit să iau nişte măsuri.
Pentru că nu există tratament specific şi nici vaccin, specialişti recomandă să ne protejăm împotriva înţepăturii ţânţarilor.
Sabina Suhan, medic specialist în boli infecţioase: „Nu toate muşcăturile de ţânţar pun probleme. Ţânţarii care pun într-adevăr probleme sunt cei care sunt purtători ai virusului West Nile. Este bine ca populaţia să ştie că se poate feri de aceşti ţânţari cu repelente dintre cele uzuale, adică dăm cu şpray-uri sau cu creme anti-ţânţari, folosim plase anti-insecte la geamuri şi, dacă ieşim seara sau foarte de dimineaţă la plimbare, este recomandat să avem îmbrăcăminte cu mânecă lungă.”
Medicii spun că la primele semne de boală, precum febra, durerile de cap, tulburările de memorie sau durerile articulare, oamenii trebuie să se prezinte de urgenţă la medic. Virusul West Nile nu se transmite de om şi nu afectează copiii mai mici de 15 ani./RADOR