Relația dintre sănătatea mintală și creșterea în greutate
Un nou studiu evidențiază influența depresiei asupra greutății corporale. O creștere a simptomelor este corelată cu o creștere rapidă în greutate, potrivit cercetătorilor.
Articol de Simona Lazăr, 01 August 2024, 19:15
Relația dintre sănătatea mintală și greutate este complexă. Influențele reciproce au fost evidențiate în literatura științifică. Depresia a fost, de asemenea, asociată cu o posibilă creștere în greutate, în special la persoanele care sunt supraponderale sau obeze. Deși corelația dintre greutate și depresie este încă puțin înțeleasă, un nou studiu confirmă efectele nocive ale acestei tulburări psihice comune asupra creșterii în greutate.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au constatat că agravarea simptomelor depresive ar putea merge mână în mână cu creșterea rapidă în greutate, încă de la o lună.
Această observație a fost făcută doar în cazul participanților care erau supraponderali sau obezi.
„În general, acest lucru sugerează că persoanele supraponderale sau obeze sunt mai vulnerabile la creșterea în greutate ca răspuns la sentimentul de depresie”, analizează Dr. Julia Mueller, de la Medical Research Council (MRC) Epidemiology Unit din Cambridge și autor principal al studiului, într-un comunicat de presă. Deși creșterea în greutate este relativ mică, chiar și schimbările mici în greutate pe perioade scurte pot duce la schimbări mai mari în greutate pe termen lung, în special la persoanele care sunt supraponderale sau obeze”.
Studiul, publicat în revista Plos One, s-a bazat pe analiza datelor de la peste 2 000 de adulți care trăiesc în Cambridgeshire, Marea Britanie, recrutați în cadrul studiului Fenland COVID-19. Participanții au completat chestionare digitale privind bunăstarea mentală și greutatea corporală în fiecare lună timp de nouă luni în timpul pandemiei, utilizând o aplicație mobilă dezvoltată cu această ocazie.
Au fost evaluate simptomele de anxietate, depresie și stres perceput ale participanților. Rezultatele au fost comparate cu modificările greutății corporale o lună mai târziu, utilizând un model statistic.
Rezultatul a fost că fiecare creștere a simptomelor depresive cu o treaptă în comparație cu scorul obișnuit a fost asociată cu o creștere de 45 g a greutății o lună mai târziu. Acest lucru poate părea mic, dar pentru cei ale căror simptome depresive au crescut cel mai mult (de la un scor de 5 la 10, adică de la simptome depresive „ușoare” la „moderate”), acest lucru a fost echivalent cu o creștere medie în greutate de 225 g.
Cu toate acestea, în acest studiu nu a fost găsită nicio asociere care să dovedească vreo influență a stresului și anxietății asupra variațiilor de greutate.
Sănătatea mintală, un indicator care trebuie monitorizat la persoanele supraponderale sau obeze
Potrivit cercetătorilor, aceste observații oferă o nouă ilustrare a cercului vicios asociat cu obezitatea și supraponderalitatea. Persoanele cu un IMC ridicat sunt deja mai expuse la alte probleme de sănătate, ceea ce ar putea duce, prin urmare, la o deteriorare suplimentară a stării lor de sănătate”, adaugă Dr. Julia Mueller. Un motiv în plus pentru a acorda o atenție sporită sănătății mintale a persoanelor supraponderale și obeze. „ Monitorizarea și tratarea simptomelor depresive la (aceste persoane) ar putea ajuta la prevenirea creșterii în greutate în continuare și ar fi benefice atât pentru sănătatea lor mentală, cât și pentru cea fizică”.