Sângerări la începutul sarcinii? Ce e de făcut
Sângerările genitale apar la începutul sarcinii la una din patru femei însărcinate. Se recomandă cu insistență un consult prompt.
Articol de Simona Lazăr, 14 Decembrie 2023, 12:46
Una din 4 femei sângerează la începutul sarcinii
În primele trei luni de sarcină, sângerările genitale sunt frecvente. Se estimează că una din patru femei însărcinate suferă de sângerări genitale. Cea mai frecventă cauză este avortul spontan (aproximativ unul din două cazuri), mai ales dacă sângerarea este abundentă și durează mai mult de 6 sau 7 zile. Dar aceasta nu este singura cauză posibilă.
Sângerări la începutul sarcinii: cereți sfatul medicului, dar nu intrați în panică
Ca în cazul oricărei sângerări, ar trebui să evitați să luați aspirină sau alte medicamente antiinflamatoare. Este important să solicitați ajutor rapid dacă sângerarea este abundentă (de exemplu, dacă sângerarea pare mult mai abundentă decât menstruația sau dacă trebuie să vă schimbați protecția mai mult de o dată la trei ore). Și, de asemenea, dacă sângerarea este însoțită de semne de slăbiciune (capul care se învârte, inima care bate cu putere la cel mai mic efort, senzație de oboseală, lipsă de aer). Dacă nu vă simțiți bine, evitați să conduceți și cereți să vă însoțească cineva.
În toate cazurile, nu uitați să luați cu dvs. carnetul de sănătate. De asemenea, sunt utile rezultatele analizelor de sânge sau de urină, dacă le aveți, în special carnetul de grupă sanguină, și carnetul de maternitate pentru monitorizarea sarcinii (dacă aveți unul).
Analizele de sânge și ecografiile sunt adesea utile
Medicul va efectua un examen ginecologic. În unele cazuri, el va putea să vă spună ce se întâmplă și să vă dea sfaturi adecvate. Cu toate acestea, cel mai adesea, vor fi necesare analize de sânge și o ecografie. Analizele de sânge sunt folosite pentru a verifica dacă sarcina continuă și dacă aveți un nivel scăzut de globule roșii ca urmare a sângerării.
O ecografie nu este utilă în stadiile incipiente ale sarcinii, deoarece fătul este prea mic pentru a fi văzut. Ulterior, poate fi folosită pentru a verifica starea fătului, pentru a vedea cum se simte (începând cu două luni, puteți vedea bătăile inimii) și pentru a verifica dacă se află în poziția corectă în uter, adică dacă nu există o sarcină ectopică.
Odihnă, înainte de orice altceva
Sângerările genitale din primele luni de sarcină reprezintă întotdeauna o amenințare de avort spontan. Medicamentele nu sunt foarte eficiente. Cu toate acestea, odihna este esențială. Aceasta nu înseamnă neapărat să stați în pat toată ziua, ci mai ales să evitați călătoriile lungi cu mașina, eforturile intense (ridicarea greutăților, lucrul cu brațele ridicate) și oprirea activității profesionale pentru o perioadă de timp.
Atunci când un avort spontan este în curs de desfășurare, în general nu se poate face nimic pentru a-l preveni. În acest stadiu, fătul este mic și expulzarea sa trece de obicei neobservată, mai ales în primele etape ale sarcinii. De fapt, o "menstruație întârziată" care durează câteva zile este foarte adesea începutul unei sarcini urmate de un mini-avort de care femeia nici măcar nu este conștientă. Dacă sângerarea a fost ușoară, nu este necesară spitalizarea. Cu toate acestea, este rezonabil să vă luați câteva zile de concediu de odihnă.
În alte cazuri, poate fi recomandată o chiuretaj al uterului și, uneori, o scurtă spitalizare. Dacă sângerarea a fost abundentă, suplimentele de fier pot fi utile pentru o perioadă (pentru a reface rezervele de fier ale organismului).
Evitați panica excesivă
Sângerările și avorturile spontane la începutul sarcinii sunt extrem de frecvente. Acesta este adesea un mecanism de protecție, care are ca rezultat respingerea unor fetuși anormali care probabil nu ar fi putut trăi, sau nu în mod normal. Iar faptul că ați avut un avort spontan nu înseamnă în niciun caz că nu puteți avea un copil. Deși nu este niciodată un eveniment plăcut, este important să îl lăsați rapid în urmă, fără a-i acorda o importanță sau o seriozitate nejustificată.