Scarlatina: inflamație a gâtului și erupție cutanată
Scarlatina este o boală a copilăriei caracterizată prin inflamarea acută a gâtului și o erupție cutanată roșie, scopul principal al tratamentului fiind prevenirea complicațiilor.
Articol de Simona Lazăr, 10 Decembrie 2023, 13:52
Primul semn al scarlatinei: un gât inflamat
Scarlatina este cunoscută și sub numele de scarlatină.
În general, începe cu o inflamație acută a gâtului: micii pacienți au febră și temperatura crește rapid, au dureri de gât, amigdale inflamate și glande dureroase în gât. De asemenea, aceștia pot avea greață și dureri de cap.
O erupție cutanată pe piept
Cel mai tipic simptom al scarlatinei apare, de obicei, în a doua zi: o erupție roșiatică pe piept. Micile coșuri au un aspect aspru, dar nu provoacă mâncărimi.
Erupția se răspândește treptat și în alte părți ale corpului, în principal la subsuori și în zona inghinală. Aceasta se va diminua după o săptămână. Pielea poate să se descuameze după 2 sau 3 săptămâni.
"Limba de căpșuni" sau "limba de zmeură" este al treilea simptom al scarlatinei: la trei zile după apariția unui depozit alb pe limbă, aceasta devine groasă, aspră și roșie.
Care sunt cauzele scarlatinei? Streptococul
Scarlatina este cauzată de infecția cu streptococi din grupul A.
Contaminarea bacteriană are loc prin intermediul salivei sau mucusului pacientului, de exemplu prin strănut sau prin consumul de alcool din același pahar. De asemenea, poate apărea prin intermediul mâinilor, atunci când acestea se exfoliază.
Cel mai bun mod de a evita contaminarea este să vă spălați des pe mâini și să nu împărțiți tacâmuri, farfurii sau pahare.
Scarlatina afectează pe toată lumea?
Scarlatina este contagioasă din ziua 10 până în ziua 21, cu excepția cazului în care pacientul ia antibiotice. În acest caz, boala este contagioasă doar în primele două zile.
După contagiune, simptomele scarlatinei apar între 2 și 7 zile.
Dar nu toată lumea va contracta boala: unele persoane sunt purtătoare ale bacteriei și o pot transmite altora, dar nu sunt ele însele bolnave.
Beți suficiente lichide pentru a combate scarlatina
Dacă aveți febră, este important ca copilul dumneavoastră să se odihnească și să bea multe lichide.
Băuturile fierbinți sau înghețata vor calma gâtul.
Paracetamolul, care este atât un antipiretic, cât și un analgezic, este indicat dacă copilul este prea copleșit de durere sau de febră.
Scarlatina dispare, în general, de la sine după 7 până la 10 zile.
Antibiotice pentru scarlatină
Antibioticele au un efect redus asupra duratei bolii și sunt utilizate în principal pentru a preveni complicațiile.
În cazuri foarte excepționale, o persoană cu scarlatină poate dezvolta o inflamație a valvelor inimii, a articulațiilor sau a rinichilor. Prin urmare, este important să urmați tratamentul cu antibiotice până la capăt.