Studiu: Doar 15% dintre pacienţii internaţi cu COVID şi-au revenit complet
Pandemia de coronavirus a slăbit în intensitate, dar cercetătorii analizează atent tot ce s-a întâmplat în ultimii doi ani cu virusul şi cu oamenii.
25 Aprilie 2022, 10:05
Cel mai recent studiu european arată că doar un sfert dintre pacienţii cu coronavirus spitalizaţi îşi revin complet, la un an după externare. Femeile şi persoanele obeze prezintă riscurile cele mai mari de a rămâne cu probleme de sănătate pentru o perioadă mai lungă de timp, informeaza Radio Romania Actualitati.
2.400 de pacienţi au fost examinaţi la cinci luni după externare, iar o treime dintre ei au fost reexaminaţi la un an după externare. Din studiu reiese că procentul adulţilor care s-au vindecat complet nu s-a schimbat prea mult între cele două evaluări.
La prima examinare, cea de la cinci luni după ieşirea din spital, procentul celor vindecaţi complet era de 25,5, în timp ce la a doua examinare, la un an de la externare, procentul a urcat cu doar 4,5 puncte.
Conform datelor din studiu, femeile şi persoanele obeze prezintă riscurile cele mai mari de a rămâne pentru mai mult timp cu probleme de sănătate după contractarea virusului, la fel şi pacienţii care au fost conectaţi la ventilator în spital.
Printre simptomele cele mai întâlnite ale formelor lungi de COVID-19 se numără oboseala, durerile musculare, o stare de încetinire fizică, lipsa somnului şi dificultăţile de respiraţie.
Studiul a fost prezentat recent la Congresul european de microbiologie clinică şi boli infecţioase de la Lisabona şi centralizează date obţinute de la pacienţii adulţi din 39 de spitale din Marea Britanie, între martie 2020 şi aprilie 2021.
Foto: pixabay