Studiu privind efectul expunerii prelungite la îndulcitori nutritivi sau non-nutritivi
Îndulcitorii nutritivi/non-nutritivi și dieta bogată în grăsimi contribuie la dereglarea receptorilor gustului dulce și la dereglări metabolice în țesuturile bucal, intestinal și nervos central.
Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2023, 13:36
Obiective
Consumul excesiv de îndulcitori nenutritivi este asociat cu obezitatea, în timp ce mecanismele care stau la baza acesteia rămân controversate. Acest studiu a urmărit să investigheze efectele consumului pe termen lung de îndulcitori nutritivi sau nenutritivi, cu sau fără o dietă bogată în grăsimi, asupra expresiei receptorilor gustului dulce în țesuturile sensibile la nutrienți și asupra reglării energetice dependente de sensibilitatea la dulciuri.
Metode
50 Șobolani Sprague-Dawley masculi (140-160 g) au fost repartizați în 10 grupuri (n = 5/grup). Toți au primit fructoză la 2,5% sau 10%, sucraloză la 0,01% sau 0,015% sau apă cu o dietă normală de chow sau o dietă bogată în grăsimi timp de 12 săptămâni. Consumul de alimente și băuturi a fost monitorizat zilnic. Testul oral de toleranță la glucoză și testul intraperitoneal de toleranță la glucoză au fost efectuate în săptămâna 10 și, respectiv, 11. Serul a fost obținut pentru măsurarea parametrilor biochimici. Limba, duodenul, jejunul, ileonul, colonul și hipotalamusul au fost îndepărtate rapid pentru a evalua expresia genică.
Rezultate
Consumul pe termen lung de îndulcitori a afectat toleranța la glucoză, a crescut aportul caloric și greutatea corporală. S-a observat o creștere semnificativă a expresiei receptorilor gustului dulce în toate cele patru segmente intestinale în grupurile hrănite cu sucraloză 0,01% sau 0,015% sucraloză, mai ales în ileon, însoțită de niveluri serice ridicate de peptidă-1 asemănătoare glucagonului și de o expresie crescută a cotransportatorului de glucoză dependent de sodiu 1 și a transportatorului de glucoză 2. În grupurile hrănite cu 10% fructoză sau cu 0,015% sucraloză s-a observat o scădere semnificativă a reglării la nivelul limbii și al hipotalamusului, cu modificări ale semnalelor hipotalamice privind apetitul. Prezența unei diete bogate în grăsimi modulează diferențiat percepția gustului dulce în țesuturile sensibile la nutrienți.
Concluzii
Consumul pe termen lung fie de îndulcitori nutritivi, fie de îndulcitori non-nutritivi, combinat cu o dietă bogată în grăsimi, contribuie la dereglarea expresiei receptorilor gustului dulce în țesuturile orale, intestinale și nervoase centrale.