Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?
Volumul corpuscular mediu (VGM) și conținutul mediu corpuscular de hemoglobină (CMHM) sunt două măsurători efectuate în cadrul unei hemograme. Această analiză completă a sângelui oferă informații despre starea hematologică a unei persoane. Ce reprezintă un VGM normal? Ce înseamnă un TMCM ridicat?
Articol de Simona Lazăr, 12 Aprilie 2024, 08:43
Ce este volumul corpuscular mediu (MCV)?
Această analiză măsoară dimensiunea globulelor roșii din sânge. Aceste informații sunt folosite de medici pentru a diagnostica anemia și, mai exact, tipul acesteia.
VGM este considerat normal atunci când rezultatele se situează între 80 și 100 µm3 (micrometru cubic). Peste acest prag, anemia este macrocitică (celule mari). În schimb, este clasificată ca fiind microcitară (celule mici).
Ce este conținutul mediu corpuscular de hemoglobină (MCHC)?
Această măsură, care corespunde cantității de hemoglobină conținută într-un globule roșii, rezultă din raportul dintre nivelul de hemoglobină pe litru de sânge și numărul de globule roșii pe litru de sânge.
Pentru a fi considerată normală, MCHT trebuie să fluctueze între 28 și 32 de picograme pe globule roșii. Anemia este principalul factor de fluctuație a acestui nivel.
VGM și MCHT: de ce să le măsurăm?
Acești doi indici sunt în general evaluați în cadrul unui bilanț sangvin complet recomandat de un medic de familie pentru un pacient care prezintă simptome de anemie:
oboseală inexplicabilă
dureri de cap
paloare a feței
dificultăți de respirație la efort
palpitații
amețeli ;
dureri musculare
căderea părului ;
unghii fragile și casante...
Care sunt cauzele GMV și MCHT ridicate?
Atunci când hemograma arată niveluri anormal de ridicate de MCHT și MGV, cauza cea mai probabilă este anemia macrocitară.
Această formă particulară de anemie se caracterizează prin globule roșii care sunt mai mari decât în mod normal, adică cu un GMV crescut. Această tulburare hematologică poate avea diverse origini:
deficiență de vitamina B12 ;
deficiență de vitamina B9 (acid folic);
consumul excesiv de alcool
anumite medicamente;
boli de ficat
insuficiență tiroidiană
boala celiacă ;
boala Crohn;
parazitoza...
Sarcina poate provoca, de asemenea, acest tip de fluctuație a eritrocitelor.
GMV și MCHT crescute: ce trebuie făcut?
Odată ce diagnosticul de anemie macrocitară a fost pus în mod oficial, medicul va trebui să determine cauza exactă pentru a pune în aplicare un tratament adecvat. În cazul în care anemia este secundară unei deficiențe de vitamina B12 sau B9, se recomandă uneori suplimentarea orală, pe lângă o dietă mai adecvată.
Reducerea sau oprirea consumului de alcool este, de asemenea, o strategie de tratament eficientă pentru anemia care afectează persoanele care suferă de alcool sau de boli hepatice. În general, volumul și conținutul normal de hemoglobină pot fi restabilite prin tratarea și controlul bolii cauzatoare.