Toxocaroza: febră, diaree, durere, oboseală...
Câinii, pisicile, păsările... oamenii iubesc animalele… de companie! Potrivit unui studiu FACCO din 2016, una din două gospodării are cel puțin un animal de companie. Dar atenție, pe lângă bucurie și afecțiune, micii noștri prieteni pot aduce și mai multe boli în casa noastră.
Articol de Simona Lazăr, 03 Aprilie 2023, 14:29
Într-adevăr, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor estimează că 60% dintre bolile infecțioase umane sunt zoonotice (adică bolile transmise de animalele vertebrate).
Toxocaroza: cum se transmite?
Toxocaroza este una dintre ele. Această boală apare atunci când gazda a fost infectată cu ouă de viermi rotunzi. Ele sunt transmise, în general, la om prin contactul cu excrementele și mai rar cu blana pisicilor și câinilor „Toxocarioza este frecventă deoarece 4 până la 14% dintre francezi sunt sau au fost în contact cu parazitul”, explică specialiștii.
Toxocaroza: care sunt simptomele la om?
Dacă infecția parazitară are consecințe puține la oamenii sănătoși, poate provoca tulburări grave la copiii mici: dureri abdominale, diaree, febră, oboseală... Mai mult, larvele pot migra către organe sensibile precum ochiul sau creierul. Atunci este posibil ca pacienții să prezinte tulburări neurologice sau oculare.
Toxocarioza: cum să nu o contractăm?
Ghidul de recomandare pentru prevenirea zoonozelor parazitare publicat de laboratorul Boehringer Ingelheim recomanda deparazitarea regulata a animalelor. În fiecare lună pentru căței, pisoi și animale de peste 6 luni dacă în casă sunt prezenți copii sau persoane fragile. Dacă animalele nu sunt în contact cu profilurile de risc. În plus, este de asemenea indicat să se asigure întreținerea cutiilor cu nisip pentru ca copiii să nu se joace într-un mediu contaminat de un câine sau o pisică. De asemenea, este de preferat să vă spălați pe mâini înainte de masă, să spălați legumele cu apă curată și să gătiți mâncarea.