Trăind cu psoriazis: 13 sfaturi practice
Psoriazisul este o dermatoză inflamatorie care afectează 40 milioane de europeni. Leziunile sunt benigne, dar pot provoca și un adevărat handicap. Calitatea vieții celor care suferă de psoriazis fluctuează cu fiecare criză.
Articol de Simona Lazăr, 14 Februarie 2024, 19:09
Psoriazisul...
40% dintre persoanele afectate de psoriazis suferă în mod regulat de perturbări sociale importante în familie, la locul de muncă și în relațiile de prietenie.
30% au, de asemenea, experiența nefericită de a fi excluși din anumite locuri (piscine, coafor etc.) deoarece boala lor este prea vizibilă.
Ce trebuie să faceți și ce nu trebuie să faceți în cazul psoriazisului
1) Urmați cu scrupulozitate tratamentul prescris de medicul dumneavoastră și aveți răbdare.
De exemplu, nu măriți doza sau frecvența medicamentelor doar pentru că nu observați nicio ameliorare.
2) Nu vă expuneți la soare fără o protecție solară eficientă.
Chiar dacă o expunere moderată la soare poate ameliora crizele de psoriazis, o protecție solară este esențială. Aceasta trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de expunere.
3) Învățați să vă gestionați stresul.
Stresul joacă un rol în declanșarea sau exacerbarea crizelor de psoriazis.
Dacă este necesar, consultați un psiholog pentru ajutor.
4) Asigurați-vă că temperatura din locuința dumneavoastră nu este prea ridicată (19°C) și că nivelul de umiditate este suficient.
Dacă este necesar, instalați un umidificator.
5) Nu vă zgâriați și nu vă frecați leziunile.
Dacă vă mănâncă, aplicați pur și simplu o presiune pe zona cu mâncărimi. De asemenea, puteți aplica o cremă hidratantă și masați ușor. Mai presus de toate, nu vă scobiți în cruste. Iar după un duș sau o baie, uscați-vă bine, dar nu vă frecați: tamponați-vă pielea cu prosopul.
6) În fiecare zi, hidratează-ți pielea cu o cremă sau o loțiune hidratantă.
Chiar și mai ales iarna!
7) Evitați articolele de toaletă iritante, cum ar fi cele care conțin alcool.
8) Nu purtați haine prea strâmte și preferați bumbacul sau inul în locul materialelor sintetice.
9) Evitați alimentele acidifiante (cafea, alcool, zahăr alb, oțet, carne, produse lactate, roșii fierte, condimente) în favoarea alimentelor alcalinizante (fructe, legume, cereale integrale, miere, oțet de cidru).
10) Alegeți fructe și legume care conțin betacaroten: morcovi, caise, mango, legume de culoare verde închis, cartofi dulci, pătrunjel etc.
11) Reduceți consumul de carne și produse lactate, deoarece acizii lor grași favorizează procesul inflamator.
12) Cunoașteți-vă bine, astfel încât să puteți identifica orice factori declanșatori ai crizelor: schimbări în stilul de viață, oboseală, stres, infecții, medicamente etc.
13) Puteți lua în considerare un tratament spa, care face bine atât pielii, cât și moralului.
În final, un sfat: nu vă descurajați, nu vă ascundeți, nu vă retrageți în voi înșivă. Încredeți-vă în familie și în prieteni și căutați ajutor și sprijin din partea asociațiilor de pacienți.