Traumatismele craniene: sechele comportamentale
Traumatismele craniene pot duce la probleme comportamentale, cognitive și emoționale. Acestea sunt adesea invalidante și derutante pentru cei din jur.
Articol de Simona Lazăr, 16 August 2024, 17:42
Aceste probleme depind de gravitatea traumatismului cranian.
Traumatisme ușoare
Traumatismele ușoare (absența, pierderea scurtă a cunoștinței) nu conduc la un comportament inadecvat, incoerent sau periculos.
Cu toate acestea, există modificări ale intensității emoțiilor, cu perturbarea relațiilor sociale și familiale: nerăbdare, iritabilitate sau impulsivitate. Victima este conștientă de aceste schimbări și suferă din cauza lor.
Psihoterapia tradițională nu este indicată. Problemele se vor ameliora în timp. Cu toate acestea, ascultarea medicului și o scurtă cură de anxiolitice pot ajuta la reducerea anxietății victimei și a tensiunilor familiale.
Traumatisme grave
Traumatismele grave (coma) sunt cauza diferitelor tulburări, în special ale comportamentului și emoțiilor.
Există două tipuri de deficiențe:
Pasivitatea și indiferențaVictimaeste pasivă, ca în slow motion, apragmatică, participarea sa la viața socială este superficială, fără inițiativă sau implicare.
Comportamentul impusivVictimase poate comporta impulsiv, neregulat și excesiv, cu schimbări de dispoziție de la o atitudine jovială la reacții neașteptate și violente la cea mai mică supărare. Aceste tulburări nu sunt percepute realist de către victimă. Scăderea controlului comportamental se poate manifesta prin excese alimentare (mâncat sau băut compulsiv), gesturi sau limbaj indecente și lipsă de respect pentru regulile și convențiile sociale.
Reacțiile la emoții sunt inadecvate sau disproporționate: frică, agresivitate, furie și chiar, în cazuri extreme, accese de furie, țipete și spargeri de obiecte. În unele cazuri, pe de altă parte, există o răceală marcată și indiferență emoțională.
Cele două pot coexista, dând naștere la accese de furie sau gesturi neașteptate și nepotrivite, pe un fond de indiferență și insensibilitate la emoții.
Tratamentul
Desigur, evaluarea trebuie să fie completă și actualizată, în special în cazul tulburărilor neuropsihologice, întrucât reeducarea cognitivă se poate dovedi utilă.
În rest, se prescrie în general un tratament psihotrop cu regulatori comportamentali completat de antidepresive, precum și antipsihotice ocazionale pentru a face față acceselor de agresivitate și violență.
În ceea ce privește familia, ascultarea și sprijinul sunt, de asemenea, esențiale.