Urmărirea medicală în timpul sarcinii - ce trebuie să știi
Sarcina este, pentru femei, atât o perioadă intensă, cât și minunată, dar și propice dezvoltării diverselor boli. Unele dintre ele sunt comune și ușoare, în timp ce altele pot fi mai grave și necesită un tratament complex. În toate cazurile, este necesară o monitorizare medicală aprofundată și regulată.
Articol de Simona Lazăr, 01 Aprilie 2023, 08:59
O femeie însărcinată este, în general, monitorizată în mod regulat de ginecologul ei și de medicul curant. Cu toate acestea, nivelul de urmărire poate fi mai mare în funcție de nevoile individuale ale fiecărei femei. Urmărirea standard include, de asemenea, vizite prenatale regulate la un obstetrician, care monitorizează creșterea și dezvoltarea adecvată a fătului.
Vizitele prenatale fac, de asemenea, posibilă evaluarea sumar a stării de sănătate a mamei și detectarea oricărui început al unei potențiale probleme. Cu toate acestea, acest lucru este insuficient și examinările suplimentare de laborator, cum ar fi testele de sânge și urină sau ultrasunetele, sunt adesea esențiale pentru a evalua pe deplin situația. Aceste teste monitorizează nivelurile de zahăr și proteine din sânge și urină.
Pe lângă aceste examinări, o femeie însărcinată poate fi nevoită să urmeze consultări cu alți profesioniști din domeniul sănătății, cum ar fi dieteticienii. Acești specialiști o sfătuiesc cu privire la dieta și exercițiile fizice necesare în timpul și după sarcină. Psihologii pot fi chemați și să sprijine viitoarea mamă în această schimbare de viață.
Cele mai frecvente boli la femeile însărcinate
Hyperemesis gravidarum este o tulburare caracterizată prin vărsături frecvente și severe la femeile însărcinate. De asemenea, poate duce la pierdere severă în greutate, deshidratare și deficiență de nutrienți. Deși este foarte jenant pentru femeia însărcinată, este în general considerată o afecțiune benignă care nu prezintă niciun risc pentru făt. Cu toate acestea, în cazuri rare, poate fi necesară spitalizarea pentru a trata complicațiile legate de deshidratare sau deficiența de nutrienți. Nu există un tratament specific pentru hiperemesis gravidarum, dar medicamentele antiemetice și modificările dietei pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Este important să consultați un medic dacă aveți aceste simptome.
O altă boală comună este preeclampsia. Această boală este mai periculoasă și necesită monitorizare, deoarece duce la hipertensiune arterială și prezența proteinelor în urină. În cele mai multe cazuri, diagnosticul și tratamentul cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, împreună cu o urmărire adecvată, pot preveni complicațiile grave.
În sfârșit, diabetul gestațional este o formă de diabet care apare specific în acest moment al vieții și poate avea consecințe grave. Acest diabet se formează din cauza rezistenței crescute la insulină în timpul sarcinii. Nivelul zahărului crește apoi brusc în sânge și acest lucru poate crea complicații pentru copil și viitoarea mamă. Din fericire, această formă de diabet poate fi tratată bine cu ajutorul unei diete, exerciții fizice adecvate și, dacă este necesar, tratament cu injecții de insulină care elimină excesul de zahăr din sânge.
Cum să evitați să vă îmbolnăviți când sunteți însărcinată?
Evident, lista bolilor descrise mai sus nu este exhaustivă și există multe patologii, mult mai rare și uneori mult mai periculoase. Cu toate acestea, este important să nu vă faceți prea multe griji și să acceptați faptul că, chiar dacă riscul zero nu există, majoritatea acestor probleme, precum diabetul de exemplu, sunt gestionate eficient dacă sunt depistate suficient de devreme. Acesta este motivul pentru care o urmărire medicală completă este mai mult decât recomandată.
În plus, este bine de știut că există modalități de a reduce riscul de a contracta boli legate de sarcină. Pe lângă clasicii care adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată și efectuează exerciții fizice, este important să te odihnești mult, să te speli pe mâini în mod regulat, să fii la curent cu vaccinările și să eviți expunerea inutilă în zone deosebit de contagioase. Păstrarea unei conexiuni sociale este totuși importantă, dar este mai bine să eviți spațiile închise și aglomerate.
În sfârșit, este important de știut că una dintre cele mai frecvente boli apare după naștere. Acest lucru nu este fizic, ci mental și se numește depresie postpartum. Afectează 10 până la 15% dintre mame, se caracterizează printr-o suferință emoțională profundă, dar este tratată foarte bine urmând terapii dedicate și sprijin complet.