Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare
Supunerea chimică este definită ca fiind "administrarea uneia sau mai multor substanțe psihoactive în scopuri criminale (viol, pedofilie) sau infracționale (furt, violență intenționată), fără știrea victimei".
Articol de Simona Lazăr, 14 Aprilie 2024, 08:33
Rezultatele anchetei realizate de Agenția franceză pentru siguranța produselor de sănătate (Afssaps) arată că este vorba de o realitate îngrijorătoare, care este departe de a fi excepțională.
În urmă cu doi ani, Afssaps a lansat o anchetă menită să inventarieze cazurile de depunere de substanțe chimice raportate de serviciile de urgență, serviciile de ambulanță și serviciile de medicină legală. 119 cazuri de depunere de substanțe chimice au fost înregistrate în decurs de 20 de luni, mai exact între iulie 2003 și martie 2005. O substanță necunoscută victimei și ingerată fără știrea acesteia a fost detectată în mod sistematic cu ajutorul probelor biologice, de sânge, de urină și, uneori, chiar de păr. Dintre aceste 119 cazuri, 71 erau femei cu vârste cuprinse între 14 și 81 de ani, cel mai adesea victime ale violului, iar 48 erau bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 62 de ani, cel mai adesea victime ale furtului. Femeile și minorii au fost principalele ținte, iar agresiunile au fost de cele mai multe ori de natură sexuală și au avut loc cel mai adesea la domiciliul victimei sau al agresorului sau într-un loc de divertisment (bar, club de noapte etc.).
Ancheta arată, de asemenea, că substanțele cel mai frecvent utilizate sunt tranchilizantele, anxioliticele și hipnoticele, aparținând familiei benzodiazepinelor: clonazepam (Rivotril®), bromazepam (Lexomil®), oxazepam (Seresta®) Aceste medicamente sunt în general adăugate în băuturi alcoolice sau nealcoolice. Afssaps notează, de asemenea, că "consumul voluntar de alcool și canabis, mai frecvent întâlnit la tineri, este un factor major de vulnerabilitate și accentuează efectele sedative și dezinhibante ale substanțelor administrate de agresor.
Simptomele cel mai des descrise sunt: pierderi de memorie, tulburări de vigilență (somnolență, somnolență, stupoare), leziuni traumatice și tulburări de vedere.
În încheierea raportului său, Afssaps informează că trebuie suspectat un caz de supunere chimică la orice persoană care prezintă tulburări de comportament, cum ar fi confuzie, dezorientare, amnezie sau tulburări de vigilență. Cu toate acestea, există și alte indicii, cum ar fi pierderea unui carnet de cecuri sau a unui card bancar, tulburări vestimentare sau semne de violență. Acești pacienți ar trebui să fie trimiși la un centru de urgență medicală sau medico-legală pentru un tratament specific, inclusiv prin prelevarea de probe biologice. De asemenea, aceștia ar trebui încurajați să depună o plângere.