Variola maimuţei se transmite adeseori înainte de apariţia primelor simptome
Virusul variolei maimuţei se transmite adeseori înainte de apariţia primelor simptome, potrivit unui studiu publicat miercuri, ale cărui rezultate vor trebui să fie însă confirmate prin cercetări ulterioare, dar care ar putea juca un rol important în gestionarea epidemiei, informează AFP.
03 Noiembrie 2022, 14:47
'Transmiterea pre-simptomatică' a variolei maimuţei, o boală ale cărei simptome se caracterizează mai ales prin erupţii cutanate, pare să fie 'considerabilă', afirmă autorii acestui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ), citati de Agerpres.
Cercetările medicale au fost realizate în Regatul Unit, una dintre primele ţări în care s-a declanşat actuala epidemie. Aceasta a provocat, începând din primăvară, apariţia unui număr mare de cazuri de variola maimuţei în Europa şi pe continentul american, în condiţiile în care boala era până atunci prezentă în principal în câteva ţări africane.
Deşi epidemia, care a afectat aproape 80.000 de pacienţi şi a provocat aproximativ 30 de decese, pare să înregistreze în prezent o curbă descendentă, autorităţile sanitare rămân vigilente.
Din acest motiv, este important să fie cunoscut riscul de transmitere 'silenţioasă', adică riscul de infectare în timpul perioadei de incubaţie a virusului, înainte ca pacientul să constate apariţia primelor simptome.
Autorii studiului, coordonaţi de medicul epidemiolog Thomas Ward, au încercat să răspundă la această întrebare examinând datele medicale obţinute de la aproape 3.000 de pacienţi britanici. La fel ca în cazul întregii epidemii actuale, pacienţii incluşi în acest studiu au fost în principal bărbaţi care au avut raporturi homosexuale.
Examinarea datelor le-a permis cercetătorilor să îşi facă o părere despre două tipologii de intervale de timp şi să le compare între ele.
Primul tip de interval analizat se referă la perioada de incubaţie, în timpul căreia pacientul este purtător al virusului, dar fără să ştie acest lucru. Al doilea tip vizează perioada de timp care se scurge de la apariţia simptomelor la un pacient dat şi până la apariţia simptomelor la pacientul căruia el i-a transmis boala.
Medicii au ajuns la concluzia că al doilea tip de interval tinde să fie mai scurt decât primul, ceea ce susţine ipoteza unei transmiteri virale înainte de apariţia primelor simptome.
Ei estimează că acea transmitere pre-simptomatică reprezintă mai mult de jumătate din cazuri şi poate să se manifeste cu până la patru zile înaintea simptomelor.
Rezultatele vor trebui totuşi să fie confirmate de alte studii, au afirmat alţi cercetători într-un comentariu publicat tot în BMJ.
La ora actuală şi chiar în contextul noului studiu, transmiterea pre-simptomatică 'nu este irefutabilă', au adăugat ei.
Totuşi, oamenii de ştiinţă consideră că noul studiu marchează un pas important în direcţia cea bună, prin prisma eşantionul important de pacienţi examinaţi, cât şi prin fiabilitatea modelelor statistice utilizate în cadrul cercetării.
Foto: pixabay