Zahăr bun, zahăr rău? La ce să fie atenți diabeticii
Diabeticii au fost sfătuiți de mult să limiteze pe cât posibil alimentele cu zahăr. S-a schimbat discursul, chiar dacă trebuie să fim atenți.
28 Octombrie 2022, 01:48
Dar ce zaharuri, ce alimente să alegem? Zaharoza, fructoza, zaharuri lente sau rapide, indice glicemic ridicat sau scazut... nu este usor de navigat zilnic.
Indicele glicemic: variabil
Concret, alimentele care conțin aceeași cantitate de zahăr nu cresc neapărat zahărul din sânge în același mod. De exemplu, zahărul din bomboane este absorbit foarte repede și provoacă o creștere semnificativă și rapidă a zahărului din sânge, rezultând un risc nociv pentru diabetici: hiperglicemia. Se spune că au un indice glicemic (IG) ridicat. Cel al alimentelor cu amidon (paste, fasole uscată, linte etc.) și al pâinii integrale, deși conțin și zaharuri, este mai scăzut: se digeră mai lent; zahărul din sânge crește mai puțin în general și mai treptat – ceea ce este bun în diabet. Dar acest concept este greu de pus în practică deoarece IG al unui aliment variază în funcție de mai mulți factori: dacă este consumat singur sau în timpul unei mese, gătit sau crud, în stare solidă sau lichidă, asociat sau nu cu proteine sau fibre. … Exemple: o bucată de pâine albă, al cărei IG este ridicat (spre deosebire de pâinea integrală), are un IG mai scăzut dacă este însoțită de șuncă, brânză sau roșii. Pastele gătite al dente au un IG mai mic decât cele prea fierte, iar piureul de cartofi are un IG mai mare decât jacheta...
Echilibru și mici diferențe...
De fapt, nu există zaharuri „rele” și nimic nu este interzis. Trebuie pur și simplu să urmezi aceste îndrumări: să mănânci trei mese pe zi, să nu exagerezi, să limitezi produsele industriale (din cauza zaharurilor adăugate), să favorizezi legumele și alimentele cu amidon și să elimini băuturile dulci, inclusiv sucurile de fructe, care sunt foarte calorice și bogate în zaharuri. . Acestea nu înlocuiesc fructele, care conțin fibre și vitamine: două pe zi la sfârșitul unei mese. Atentie si la compoturile semilichide, care cresc glicemia mai mult decat fructele si pe care avem tendinta de a manca in cantitati mai mari decat echivalentul unui fruct.
Ajutorul indulcitorilor precum aspartamul, stevia si sucraloza, in pastile, pudra si batoane, este apreciabil deoarece nu au impact asupra zaharului din sange, nu contin calorii (pentru diabeticii supraponderali) si in acelasi timp permit sa va rasfatati cu placeri dulci. ..