Ziua naţională a transplantului - conştientizarea faptului că această procedură medicală salvează vieţile
Este zi de sărbătoare pentru persoanele care au avut şansa de a primi un organ. Anual este marcată Ziua naţională a transplantului, pentru conştientizarea faptului că această procedură medicală salvează vieţile unor oameni care, altfel, nu ar mai putea trăi.
22 Aprilie 2023, 14:09
Bazele unui program modern de transplant în România au fost puse acum mai bine de 30 de ani, timp în care au fost salvaţi mii de pacienţi, dar s-ar putea face şi mai mult, spun specialiştii.
Anul trecut, în România au existat doar 85 de donatori de organe, din cei care au fost declaraţi în moarte cerebrală.
Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „România are multe probleme din punct de vedere al sistemului sanitar. Nu toate centrele acreditate pe care le avem în ţara asta sunt şi active în cadrul Programului naţional transplant, din diferite motive. Deci, practic, numărul transplanturilor în România ar trebui să fie mult mai mare. Dar asta este ceea ce poate România la ora actuală.”
În cazul în care vrei să devii donator, ce trebuie să ştii?
Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Important este să informezi familia, iar dacă din nefericire se ajunge în situaţia de a fi declarată moarte cerebrală, familia să ştie dorinţa pacientului şi să o respecte.”
Ştefan Birtalan, fost campion mondial al României la handbal, are 74 de ani. Transplantul i-a salvat viaţa.
Ştefan Birtalan: „Sunt transplantat de 15 ani, un moment în care am început a doua viaţă. Este vorba despre un transplant de ficat, ca urmare a unei insuficienţe hepatice, dar din cauza unui virus, virusul C, un fost sportiv de performanţă, toată lumea spunea: cum de posibil ca să ai tu aşa ceva? Uite că am avut.”
Chiar dacă în pandemie numărul de donatori a crescut, nu acoperă necesarul de transplant din România.
RADOR