Zona zoster: cum se dezvoltă?
Zona zoster este o boală virală cauzată de virusul din familia zona zoster-varicela. Provoacă febră, oboseală mare și mai ales leziuni specifice ale pielii. Durerea pe care o provoacă poate fi foarte intensă și de lungă durată.
23 Mai 2022, 15:53
Care sunt simptomele zosterului?
Primul simptom al zosterului este apariția unei oboseli mari, însoțită de febră. Apoi apar leziuni veziculoase ale pielii care urmează o cale nervoasă, deoarece acest virus provoacă leziuni neurologice. Se vede adesea pe un curs intercostal sau la nivelul ochiului, dar poate evolua pe orice parte a corpului, devenind chiar generalizat. Veziculele sunt prezente timp de aproximativ zece zile, apoi devin cruste și dispar. Particularitatea zona zoster este de a provoca dureri intense de arsură în regiunea inervată de nervul afectat. Aceste dureri pot persista câteva luni după dispariția infecției.
Cum să tratezi zona zoster?
Când este diagnosticată zona zoster, se poate oferi un tratament antiviral cu aciclovir, care limitează durata progresiei bolii. Esența tratamentului constă mai ales în gestionarea durerii care poate fi rezistentă la multe analgezice tradiționale. Suntem uneori obligați să prescriem derivați de morfină sau medicamente neurotrope pe o perioadă lungă de timp. Zona zoster este contagioasă mai ales în cazul contactului direct cu veziculele. Există o vaccinare împotriva zosterului.