Combinaţii sănătoase de alimente
Asocierea alimentară are anumite caracteristici de compatibilitate care, dacă nu sunt respectate, determină digestie lungă şi dificilă, cu fermentație şi generare de compuşi toxici: balonare abdominală, constipație, arsuri, malabsorbție, malnutriție, maladii diverse acute sau cronice.
14 Noiembrie 2016, 10:10
Doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție, explică ce se întâmplă în lipsa unei asocieri corecte a alimentelor și precizează cum să combinăm sănătos alimentele pentru nu a avea probleme digestive.
Ce trebuie să știm este faptul că enzimele digestive au o înaltă specificitate, fiecare enzimă digestivă acționează asupra unui anumit element nutriţional: proteazele asupra proteinelor, amilazele asupra amidonului, lipazele asupra lipidelor etc. în anumite condiții de PH, alcalin sau acid.
Fiecare aliment este digerat în condiţii specifice.
Combinațiile nesănătoase ce efect au asupra digestiei?
Combinaţiile incorecte (proteine-făinoase) în primul rând blochează digestia şi mențin alimentele în stare semidigerată. Acest lucru conduce la procese de fermentație sau procese de putrefacție. Procesele de fermentaţie au drept consecinţă diaree, iar procesele de putrefacţie au drept consecinţă constipaţia.
Cele două procese pot să ducă la înmulțirea bacteriilor negative la nivel intestinal.