3 sfaturi pentru a evita hipoglicemia după o masă
Hipoglicemia după o masă este cunoscută sub numele de hipoglicemie reactivă. Această hipoglicemie, cu simptomele sale bine cunoscute, se datorează unei scăderi a nivelului de zahăr din sânge în cele 3-4 ore care urmează după o masă. Persoanele cu diabet zaharat nu sunt singurele care suferă acest tip de reacții adverse. Așadar, cum puteți evita această reacție?
Articol de Simona Lazăr, 20 Februarie 2024, 12:15
Hipoglicemia: simptome
La o persoană care nu suferă de diabet, hipoglicemia este descrisă ca fiind reactivă. Este pur și simplu o scădere momentană a nivelului de zahăr din sânge. Deși acest prag este specific fiecărui individ (și diabetului), se consideră că a avut loc o hipoglicemie atunci când nivelul de zahăr din sânge scade sub 0,55 g/litru. Simptomele sunt oboseală extremă, foame, greață, palpitații, transpirație abundentă, picioare tremurânde, amețeli etc.
Sfaturi pentru evitarea hipoglicemiei după o masă
În caz de hipoglicemie, consumul de zahăr este suficient pentru a crește nivelul de glucoză din sânge și a rezolva problema. Dar soluția ideală este de a evita acest tip de eveniment. Pentru a face acest lucru, trebuie să vă supravegheați alimentația și să evitați produsele rafinate și industriale. Dând prioritate legumelor, leguminoaselor și alimentelor integrale, adică produselor cu un indice glicemic scăzut, zahărul ajunge mai lent și pe o perioadă mai lungă de timp în celulele organismului, ceea ce reduce riscul de hipoglicemie ca răspuns. Un alt punct important: evitați sărirea meselor. În cele din urmă, dacă aveți de gând să faceți activitate fizică, asigurați-vă că mâncați cu două ore înainte sau luați o mică gustare preventivă.