5 alimente ultraprocesate legate de boala Crohn
Datorită dezvoltării pe scară largă a industriei agroalimentare care oferă alimente deosebit de bogate în zaharuri, sare și grăsimi, alimentele ultraprocesate fac parte integrantă din viața de zi cu zi a populațiilor occidentale. Aceste alimente low-cost sunt vectori ai diverselor boli: diabet, obezitate, cancer... Un studiu recent al Universității McMaster (California, SUA) tocmai a stabilit o legătură între consumul de alimente ultraprocesate și dezvoltarea bolii. a lui Crohns.
Articol de Simona Lazăr, 02 Aprilie 2023, 17:39
Crohn este o boală inflamatorie intestinală ale cărei consecințe asupra vieții pacienților pot fi considerabile și pot provoca spitalizare. Dacă cauza acestei boli rămâne necunoscută până în prezent, legătura dintre dezvoltarea ei și tipul de dietă pare acum de netăgăduit. Dovada unui studiu realizat anul acesta de Neeruj Narval, profesor de medicina la Universitatea McMaster si gastroenterolog specializat in boli inflamatorii intestinale.
Simptomele și frecvența bolii Crohn
Boala Crohn are ca rezultat fragilitatea și inflamarea mucoasei intestinale și poate afecta orice segment al tractului digestiv (de la gură până la anus).
După cum a indicat Societatea Învățată pentru Boli și Cancer ale Sistemului Digestiv: „Boala Crohn evoluează adesea prin faze de activitate numite „erupții”, care sunt total imprevizibile și foarte variabile ca intensitate, intercalate cu perioade de remisie. Organele (notă: de la gură la anus) devin apoi locul unor ulcerații mai mult sau mai puțin profunde care pot merge până la perforație care poate provoca abcese în contact cu intestinul bolnav.”
De altfel, această boală poate duce la spitalizarea celor mai grav afectați pacienți care prezintă următoarele simptome: hemoragie, diaree, dificultăți de alimentație etc.
În Franța, această boală afectează 120.000 de pacienți, iar incidența continuă să crească în America de Nord și țările occidentale.
Legătura dintre boala Crohn și alimentele ultraprocesate
Studiul condus de Dr. Neeruj Narval s-a bazat pe mai mult de un milion de participanți (prin date colectate din 5 studii anterioare efectuate între 2020 și 2022), dintre care mai mult de jumătate erau femei.
În scopul acestui studiu, următoarele au fost clasificate ca alimente ultraprocesate: suc, carne procesată, sosuri, anumite cereale pentru micul dejun, bomboane preambalate sau pâine industrială.
Rezultă clar că aceste alimente caracterizate prin aditivii și substanțele pe care le conțin pentru a-și îmbunătăți aroma sau perioada de valabilitate cresc riscul de a vedea boala Crohn.
Dimpotrivă, adoptarea unei diete mediteraneene ar ajuta la protejarea împotriva bolii Crohn.
Una dintre explicațiile oferite de studiu ar fi că aceste alimente participă la perturbarea microbiotei intestinale (numită și flora intestinală) „determinând sistemul imunitar să reacționeze împotriva anumitor microorganisme din intestin și apoi declanșând un răspuns inflamator care duce la boala Crohn”.
De menționat că consumul de alimente ultraprocesate prezintă și alte riscuri pentru sănătate. Este legată în special de riscul de hipertensiune arterială, diabet, obezitate sau dezvoltarea anumitor boli cardiovasculare.
Pentru a te proteja de boala Crohn, descoperă o listă (neexhaustivă) de alimente ultraprocesate evidențiate de rezultatele studiului.
1) Cereale pentru micul dejun
Acestea sunt alimente ultra-procesate și foarte bogate în zaharuri rapide... de consumat cu mare moderație
2) Băuturi răcoritoare
Prea bogate în zaharuri, aceste băuturi contribuie și la apariția cancerelor și la un anumit declin cognitiv.
3) Pâine industrială
Pâinea industrială (și în special pâinea de tip sandwich) conține mult mai multe grăsimi, zaharuri și aditivi, în detrimentul fibrelor, decât pâinea artizanală.
4) Bomboane
Coloranții, aditivi de tot felul, uneori chiar ingrediente alergene și bineînțeles excesul de zahăr se numără printre punctele rele acumulate de dulciuri.
5) Carne procesată
Printre alimentele ultraprocesate citate de studiul Dr. Narval se numara in special carnea procesata si mai ales faimoasele „pepite de pui” care acorda loc de mandrie agentilor de texturare, acidificanti si potentiatori de aroma.