6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Pierderea grăsimii abdominale este departe de a fi ușoară. Procesul necesită o revizuire a obiceiurilor alimentare și a stilului de viață, precum și perseverență. Cu toate acestea, s-a demonstrat că anumite obiceiuri alimentare pot ajuta la accelerarea arderii grăsimilor.
Articol de Simona Lazăr, 03 Mai 2024, 11:39
A avea burtă nu este doar neatractiv, ci și un risc pentru sănătate. De fapt, acumularea de grăsime în jurul organelor situate în abdomen favorizează apariția unei serii de afecțiuni, printre care diabetul, hipertensiunea, colesterolul și bolile cardiovasculare.
Excesul de grăsime pe burtă: când să ne îngrijorăm?
"Distribuția țesutului adipos în organism variază în funcție de diverși factori, cum ar fi vârsta, sexul, activitatea fizică și predispoziția genetică. Bărbații au tendința de a acumula grăsime în jurul stomacului (mânere ale iubirii, fese). În funcție de predispoziția lor genetică, există două variante de distribuție a grăsimii la femei: una numită "formă de pară", în care grăsimea se acumulează în pelvis și coapse (genunchii); cealaltă numită "formă de măr", pe sâni, stomac și șolduri", explică manualul medical Vidal pe site-ul său.
Se consideră că o persoană are un exces de grăsime viscerală dacă circumferința taliei este mai mare de 94 cm pentru bărbați și 88 cm pentru femei. Pentru a confirma diagnosticul, se recomandă un test de lipide.
Formarea unei burtici poate fi încurajată și de :
stresul cronic: persoanele stresate secretă cortizol, un hormon care favorizează stocarea grăsimilor;
modificări hormonale: la menopauză, nivelul de estrogeni scade la femei. Grăsimea tinde atunci să se deplaseze de la coapse spre talie. La bărbați, o scădere a testosteronului poate contribui, de asemenea, la apariția grăsimii;
un stil de viață sedentar: lipsa de activitate fizică favorizează depozitarea grăsimilor;
o alimentație dezechilibrată: dar, mai ales, excesul de grăsime este cel mai adesea legat de o alimentație săracă, bogată în acizi grași, zahăr sau alcool.
Așadar, atunci când talia dumneavoastră se îngroașă, ar fi bine să vă regândiți obiceiurile alimentare și să le adoptați pe cele cunoscute pentru a accelera arderea grăsimilor. Redactorii fac bilanțul:
Consumul de legume cu frunze verzi
Un studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics (Jurnalul Academiei de Nutriție și Dietetică) sugerează că mâncatul multor legume cu frunze verzi, cum ar fi varza și spanacul, este asociat cu o reducere a grăsimii abdominale viscerale și a grăsimii hepatice.
Aceste legume cu frunze de culoare verde închis au mai multe avantaje: sunt sărace în calorii și conțin numeroase substanțe nutritive, cum ar fi vitamina K, magneziu, acid folic, calciu, vitamina C și fibre insolubile.
Beți o cafea
Cofeina nu numai că stimulează vigilența, dar stimulează și metabolismul. Ceea ce te ajută să pierzi în greutate. Cu toate acestea, trebuie să eviți zahărul și cremele, care adaugă mai multe calorii decât arzi.
Bea ceai verde
Dacă nu vă place cafeaua, puteți apela la ceaiul verde. Catechinele prezente in această băutură vă fac să ardeți mai multe calorii, chiar și in repaus, ceea ce duce la pierderea in greutate.
Un studiu publicat in Journal of Nutrition a arătat că adulții obezi care au băut o băutură cu cofeină care conține catechine au ars mai multă grăsime abdominală in timpul exercițiilor fizice decăt cei care au băut un placebo care conținea cofeină, dar nu extract de ceai verde.
Combinarea proteinelor și a carbohidraților
Potrivit dieteticianului Amy Goodson, care lucrează pentru site-ul eat this, pentru a pune capăt senzației de foame, trebuie să îți faci un obicei din a combina carbohidrații cu o sursă de proteine.
"Proteinele se digeră mai lent, așa că te vei simți sătulă mai mult timp după masă, ceea ce poate însemna mai puține calorii consumate în general", explică ea.
Bea apă înainte de masă
"Uneori, setea poate apărea ca foame", spune dieteticianul Toby Amidor, "Să sorbi apă pe parcursul zilei te poate ajuta să rămâi hidratat și să ții foamea și poftele la distanță."
Cel puțin o masă fără carne pe săptămână
Favorizarea proteinelor vegetale în detrimentul celor animale te poate ajuta să slăbești. Cu toate acestea, nu trebuie să deveniți vegetarian total. Puteți pur și simplu să vă stabiliți un obiectiv de o seară pe săptămână.
Un studiu realizat de Universitatea din Copenhaga a constatat că proteinele vegetale sunt mai sățioase decât mesele pe bază de carne de porc și de vițel. Mai mult, cercetătorii au constatat, de asemenea, că participanții care au mâncat o masă vegetariană au consumat cu 12% mai puține calorii la următoarea masă decât cei care au mâncat carne.