Acest aliment ar putea ajuta la păstrarea sănătății oaselor, în cazul femeilor aflate la menopauză
La menopauză, femeile sunt mai expuse riscului de osteoporoză (reducerea densității osoase). Dar vestea bună este că, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Nutrition din 19 noiembrie 2023, un anumit aliment ar putea contribui la contracararea acestei pierderi osoase la menopauză.
Articol de Simona Lazăr, 16 Decembrie 2023, 12:35
Menopauza apare, în general, între 45 și 55 de ani. Acest fenomen fiziologic complet normal se caracterizează prin încetarea ciclului ovarian și, pe termen lung, a menstruației. Încetarea treptată a producției de hormoni estrogeni este cea care duce la menopauză. Toate femeile sunt afectate. Dar, deși menopauza este o etapă normală în viața unei femei, poate fi dificil de gestionat din cauza diferitelor simptome pe care le poate aduce: creștere în greutate, uscăciune în zona intimă, bufeuri etc.
Menopauza și osteoporoza: care este legătura?
Și asta nu e tot: la menopauză, femeile sunt, de asemenea, mai expuse riscului de osteoporoză. După cum explică Inserm: "Rolul estrogenilor în controlul remodelării osoase explică de ce osteoporoza este de două-trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că estrogenii încetinesc degradarea țesutului osos și încurajează formarea de os "nou". Cu toate acestea, la menopauză, nivelul de estrogeni scade vertiginos, ceea ce face ca pierderea osoasă să se accelereze pe o perioadă de 5 până la 10 ani.
Osteoporoza la femeile aflate la menopauză: ce soluții există?
Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat recent în The Journal of Clinical Nutrition, au dorit să afle mai multe despre beneficiile anumitor alimente în lupta împotriva osteoporozei.
"Pierderea de masă osoasă este o problemă semnificativă care afectează peste 50% dintre femeile cu vârsta de peste 50 de ani și nu există niciun leac", a declarat cercetătorul principal Mary Jane De Souza. "Deși sunt disponibile medicamente și terapii hormonale, acestea necesită adesea un management pe tot parcursul vieții și comportă riscuri. Este important să înțelegem mai bine modul în care abordările non-farmacologice - cum ar fi stilul de viață și alegerile alimentare - pot avea, de asemenea, un impact asupra progresiei și atenuării pierderii osoase."
Consumat zilnic, acest aliment ar putea contracara efectele menopauzei asupra oaselor
Potrivit rezultatelor cercetătorilor, consumul zilnic de prune uscate ar putea contribui la contracararea efectelor menopauzei asupra oaselor.
Pentru studiu au fost recrutate 183 de femei postmenopauză, nefumătoare și neobeze, cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani. Femeile au fost împărțite în 3 grupuri: cele care trebuiau să mănânce 50 de grame de prune uscate pe zi, cele care au mâncat 100 de grame pe zi și cele care nu au mâncat deloc prune uscate. Protocolul a durat 12 luni.
Markerii de stres imunitar, inflamator și oxidativ au fost măsurați la începutul și la sfârșitul experimentului. Iar rezultatele au fost încurajatoare. S-au observat reduceri semnificative ale citokinelor inflamatorii și ale monocitelor activate atunci când femeia a consumat între 50 și 100 de grame de prune uscate (în jur de 5 până la 12 prune uscate) pe zi.
Cercetătorii au fost mulțumiți de această descoperire, care dovedește încă o dată rolul alimentației în menținerea unei stări de sănătate bune: "Aceste rezultate pot fi atribuite abundenței de compuși bioactivi prezenți în prunele uscate, inclusiv vitamine, minerale, acizi fenolici și polifenoli, care acționează probabil în mod sinergic pentru a suprima monocitele activate și secreția acestora de citokine inflamatorii de resorbție osoasă", a declarat co-autorul Connie Rogers.
Osteoporoza este o problemă reală de sănătate publică, deoarece prevalența ei tinde să crească pe măsură ce populația îmbătrânește. În jurul vârstei de 65 de ani, se estimează că 39% dintre femei suferă de osteoporoză. În rândul femeilor cu vârsta de 80 de ani și peste, proporția crește la 70%.