Afinul și virtuțile lui
O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a problemelor de vedere. Frunzele sunt uneori folosite pentru a trata diabetul.
Articol de Simona Lazăr, 19 Aprilie 2024, 10:22
Afinele
Merișorul este o boabă comestibilă de culoare albastru închis care se găsește în toată emisfera nordică. Ea crește pe un subarbust care se găsește în special în regiunile muntoase. Boabele sunt deosebit de apreciate pentru gustul lor blând și dulce, fiind transformate în gemuri, produse de patiserie și alte specialități... Sunt folosite în fitoterapie pentru conținutul lor de taninuri și antocianozide.
Împotriva diareei
Afinele sunt utilizate în mod tradițional în fitoterapie. Delicioase și parfumate, ele sunt recomandate în special pentru tratarea diareei. Au proprietăți astringente și antiseptice. Comisia E recomandă 20-60 g de fructe uscate pe zi. Cu toate acestea, fructele de pădure proaspete pot avea un efect laxativ. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) menționează utilizarea merișoarelor împotriva diareei.
Împotriva tulburărilor circulatorii
Acestea sunt considerate eficiente și împotriva problemelor circulatorii, cum ar fi picioarele grele, venele varicoase, hemoroizii și sindromul Reynaud. Conținutul lor de antocianozide este considerat responsabil de acțiunea lor tonifiantă asupra vaselor de sânge și a capilarelor. Această utilizare a fost adoptată de Agenția Europeană pentru Medicamente. OMS recunoaște ca fiind "clinic stabilită" utilizarea afinei în cazul "tulburărilor circulatorii la pacienții care suferă de fragilitate capilară sau de insuficiență vasculară periferică".
Pentru vedere
Aceleași antocianozide explică, de asemenea, utilizarea afinului în tulburările de vedere. Se spune că ajută în cazul vederii nocturne și al oboselii ochilor. Această utilizare a merișorului, foarte reputată și recunoscută de OMS, pare să fie confirmată de un studiu recent care măsoară oboseala vizuală la persoanele care lucrează zilnic pe calculator. Consumul de extract de afine (480 mg/zi timp de 8 săptămâni) s-a dovedit a reduce oboseala ochilor (1).
În sfârșit, trebuie să știți că OMS a stabilit ca "clinic recunoscută" utilizarea afinelor în cazurile de dismenoree (menstruații dureroase sau dificile) care însoțesc sindromul premenstrual. Afinele sunt, de asemenea, antioxidanți.
Frunzele de afine
Frunzele de afine sunt uneori folosite în fitoterapia pentru diabet pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge și au reputația de a fi antiseptice pentru tractul urinar. Atât boabele, cât și frunzele se regăsesc pe lista A a Agenției Naționale de Securitate a Medicamentului (plante medicinale utilizate în mod tradițional).
Cum se utilizează afinele?
Merișoarele uscate pot fi mestecate sau transformate în decoct. Adăugați o lingură de fructe de pădure uscate la 250 ml de apă. Se fierbe timp de 3 minute și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Decoctul poate fi aplicat local pentru a ameliora iritațiile și inflamațiile gurii.
Frunzele pot fi preparate sub formă de infuzie, cu o mână de frunze la un litru de apă. Se bea în afara orelor de masă.
Nu există contraindicații specifice pentru afine, chiar dacă are reputația de a inhiba lactația.