Alergiile la mesteacăn și chiparos
Acești doi poleni sunt foarte alergeni, provocând rinită alergică la persoanele alergice. Ce tratamentese pot face pentru îmbunătățirea calității vieții?
Articol de Simona Lazăr, 29 Iulie 2023, 20:51
Alergia la polen de mesteacăn
Mesteacanul este prezent în special în Europa Centrală, de Nord și de Est. Polenul de mesteacăn este foarte activ în lunile martie, aprilie și mai. Este unul dintre cei mai alergeni poleni, care poate, de asemenea, exacerba astmul alergic. Sezonul polenului de mesteacăn este teoretic scurt (2 săptămâni, uneori chiar până la 8 săptămâni). Pe de altă parte, este foarte intens, cu vârfuri de polen foarte rapide.
Alergia la polen de chiparos
Chiparosul se găsește în principal în regiunile mediteraneene și în special în sud-estul Franței, unde polenul este activ din ianuarie până în mai. De asemenea, foarte alergenic, este și un polen care exacerbează astmul alergic.
Rinita alergică este manifestarea alergiei la polen
Alergia la polen este foarte frecventă. Se manifestă prin ceea ce se numește în mod obișnuit „febra fânului” sau rinită alergică, caracterizată prin următoarele trei simptome:
Izbucniri de strănut.
Curge nasul constant.
Nas înfundat.
Aceste manifestări alergice pot fi însoțite de conjunctivită, dureri de cap, oboseală, tulburări de miros și tuse. Unul din trei adulți suferă de aceasta, ceea ce face ca 5 până la 7 milioane de francezi cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani și 1 milion de copii. Această afecțiune poate, în unele cazuri, să modifice foarte mult calitatea vieții: starea de spirit, somnul, tulburările de atenție, oboseala etc., cu impact asupra vieții personale, profesionale și școlare.
Când alergia la polen este invalidantă, cum să o tratezi?
Când simptomele rinitei alergice devin invalidante zilnic și pe perioade lungi, ar trebui să vă consultați medicul pentru tratament. Acest polen este atât de răspândit încât sunt practic imposibil de evitat, chiar dacă nu mai alergi în aer liber sau eviți să ieși în zilele însorite sau cu vânt.
Tratamentul simptomelor se bazează pe antihistaminice (în nas sau ochi), care trebuie luate încă de la începutul simptomelor pentru a le îmbunătăți eficacitatea și deci a contracara cel mai bine inflamația cauzată de polen. Ideal, dacă ai antecedente de rinite alergice invalidante, este să consulți harta polenului publicată de Rețeaua Națională de Supraveghere Aerobiologică (RNSA), pentru a începe tratamentul chiar înainte de apariția simptomelor... Dacă este necesar, corticosteroizi (local, în nas) poate fi prescris şi dacă antihistaminicele sunt insuficiente.
Aceste sfaturi de tratament se aplică și persoanelor cu alergii la polenul de iarbă.
În fine, dacă tratamentul nu este satisfăcător, medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați în considerare desensibilizarea sau imunoterapia specifică pentru anul următor, care constă în administrarea treptat a dozelor crescânde de alergeni pentru a „reeduca” sistemul imunitar.
Atenție, acest tratament este lung (cel puțin 3 ani) și costisitor, dar aproape că nu se mai bazează pe injecții. Astăzi, pacientul însuși depune picături sau tablete sub limbă.
În ceea ce privește polenul de copac, desensibilizarea se începe în general cu 4 luni înainte de începerea estimată a sezonului de polen.