Alimentația, cheia pentru o imunitate de fier, în sezonul rece
Iarna, organismul nostru este supus unei avalanșe de virusuri. Este perioada în care, din nefericire, multe persoane din jurul nostru se confruntă cu viroze. O răceală ne poate pune la pat câteva zile bune, iar simptomele pot fi cu adevărat supărătoare.
Articol de Antena Satelor, 15 Decembrie 2023, 15:27
Este important sa luam din timp masuri care sa ne ajute sa ne simtim mai bine, dar sa contribuie totodata si la cresterea imunitatii.
Usturoiul, fructele de padure si citricele sunt alimente minune care sunt de un real folos atunci cand suntem bolnavi, a declarat la Radio Romania Antena Satelor, Irina Stanca Mustea, fitoterapeut.
“Este foarte important să abordăm problema imediat ce am constatat că avem o congestie nazală, strănutăm, sau avem o răceală obișnuită. Chiar dacă avem dureri musculare, sau articulare, ceea ce înseamnă că avem chiar o gripă. Există o grămadă de virusuri care dau astfel de infecții. De la raceala obișnuită, de la guturai și până la gripă. Sunt în jur de 200 de virusuri, așa că trebuie să avem o imunitate bună ca să ne putem feri. În primul rând, să nu venim in contact, dacă se poate, cu persoanele care sunt bolnave. Acestea, prin tuse, strănut și mâini, pot împrăștia în jurul lor virusurile sau bacteriile cu care sunt infectate. In această situație va trebui să purtăm chiar și în această perioadă, o mască atunci când suntem în zona aglomerată, gen metrou sau mijloace de transport, pentru a nu contamina și pentru a nu ne contamina și pe noi la rândul nostru.
Ce putem să facem în momentul în care suntem atinși de boală
Trebuie să luăm măsuri urgente, pentru că este mult mai bine să facem totul din timp, să nu lăsăm să se instaleze boala care ne poate pune la pat și pe care, din păcate o ducem câteva zile bune, o săptămână sau poate chiar mai mult. Pentru stimularea imunității avem bine cunoscuta echinaceea, care este cu adevărat foarte bună. Usturoiul chiar daca ne ține departe și ceilalți, este foarte bun, chiar dacă miroase înțepător. Trebuie să folosim usturoi în perioada acesta, la fel de buna este și ceapa. Ei sunt campionii vitalității și ne ajută foarte, foarte mult în perioada acesta. Deci în momentul în care am constatat că avem o răceală sau constatăm sau simțim că nu este bine, începem să mâncăm usturoi sau ceapă, bineînțeles în stare proaspătă. Tot în stare proaspătă vom mânca și citrice care conțin cantități remarcabile de vitamina c. Trebuie să consumăm cam 500mg de vitamina C pe zi. În afară de citrice, foarte importante sunt și fructele de pădure pe care noi le avem din abundență în pădurile noastre. Cătina, afinele, măceșele, porumbele, sunt foarte, foarte bune.
Cireșele negre, dacă din fericire le avem și le-am uscat, sunt foarte, foarte bune în această perioadă și sunt și ele alimente care ne cresc imunitatea și ne feresc de răceală. Ananas-ul, la fel foarte bun și nu vreau să uit ca aliment supa de pui, care este extraordinar de bună în acest în această perioadă și care da cu adevărat rezultate."