Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii, 30% din cazurile de cancer din țările dezvoltate sunt legate de alimentație!
Articol de Simona Lazăr, 06 Septembrie 2024, 21:54
Prin urmare, cancerul ar putea fi prevenit prin adoptarea unei alimentații mai echilibrate. Acest lucru este confirmat de studiul european EPIC, care, implicând peste 500 000 de persoane din 10 țări, este cel mai mare studiu realizat vreodată pe această temă.
Cu vârste cuprinse între 37 și 70 de ani la momentul recrutării, participanții la studiul EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) au completat un chestionar exhaustiv privind stilul lor de viață și alimentația, nivelul lor socio-cultural, starea lor de sănătate și istoricul lor personal și familial. De asemenea, au fost supuși unor măsurători antropometrice (greutate, înălțime, circumferința șoldurilor etc.) și diferitelor prelevări biologice. De atunci, cercetătorii monitorizează îndeaproape registrele acestei populații pentru a depista apariția cancerului. Până în prezent, au fost diagnosticate 14 000 de cancere.
Beneficiile fructelor și legumelor: confirmate!
Rezultatele arată că caloriile cresc riscul de cancer al colonului, rectului și tractului aerodigestiv superior. În schimb, aceste riscuri scad odată cu consumul de fructe și legume. Prin urmare, autorii acestui studiu recomandă un aport zilnic de 500 g de fructe și legume. Efectele asupra stomacului și a plămânilor sunt mai puțin clare, dar opt ani de retrospectivă nu sunt încă suficienți când vine vorba de cancer.
Peștele este protector
Peștele are un efect protector asupra cancerului de colon, în timp ce carnea gătită pare să aibă efectul opus. Carnea roșie nu pare a fi un factor de risc, dar se recomandă prudență, deoarece este încă prea devreme pentru a trage concluzii definitive. Păsările de curte, pe de altă parte, par a fi asociate cu o reducere a numărului de cancere de colon.
Efectele devastatoare ale tutunului și alcoolului au fost demonstrate pe scară largă
Un fumător care consumă un pachet de țigări pe zi își multiplică riscul de cancer al tractului aerodigestiv superior cu 8. Un consumator de 75 de centilitri de vin roșu pe zi (o sticlă) îl multiplică cu 9, iar un consumator de ambele băuturi îl multiplică cu 50!
Punerea în aplicare a prevenției primare la tineri nu trebuie să ne facă să uităm niciodată de prevenția secundară prin depistarea cancerului la adulți. Suntem cu toții preocupați!