Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimente super-sănătoase pentru acuitatea vederii

Din fericire, lista alimentelor care ne menţin ochii într-o stare bună de sănătate este suficient de „generoasă”, astfel încât să poţi urma o dietă completă.

11 Iulie 2022, 16:07

Vitamina A are rolul de a îmbunătăţi vederea pe timp de zi şi de noapte, iar lipsa acesteia din organism duce la apariţia tulburărilor de vedere şi a unor boli grave ale ochilor. Vitamina E protejează membrana celulară, împiedicând acţiunea radicalilor liberi responsabili de apariţia cataractei. Luteina, care se regăseşte din plin în anumite legume, reduce riscul degenerescenţei maculare, care apare la vârste înaintate. Nu în ultimul rând, vitamina C este un excelent antioxidant, iar în combinaţie cu vitamina E are rolul de a proteja ochii împotriva cataractei. Iată aşadar care sunt alimentele cele mai bune pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Dintre legume este foarte bine să consumi cât mai mult: salată, andive, fasole verde, varză de Bruxelles, broccoli, praz, spanac, mazăre, ardei gras verde şi roşu, ardei iute, dovleac, roşii, ţelină şi porumb. Fructele cele mai bune pentru sănătatea ochilor sunt următoarele: kiwi, lămâile, caisele, pepenele galben şi curmalele. De pe listă fac parte şi câteva ierburi şi condimente, precum: mărarul, pătrunjelul, oregano şi curcuma.

1. Tonul

Tonul proaspăt sau conservat este un aliment excelent pentru sănătatea ochilor tăi. În acelaşi timp, şi peştele gras, precum somonul sau macroul, care au un conţinut bogat de acizi omega 3, ne protejează la fel de bine ochii. Astfel, persoanele care consumă peşte de patru sau cinci ori pe săptămână, reduc cu 50% riscul apariţiei cataractei sau a altor boli de ochi.

2. Morcovii

Aceştia sunt recunoscuţi încă din cele mai vechi timpuri pentru efectul benefic asupra ochilor şi a vederii, deoarece conţin o cantitate importantă de betacaroten. Acest antioxidant este foarte important pentru o vedere mai bună şi pentru protejarea ochilor de boli, precum cataracta sau degenerescenţa maculară. Aşadar, consumă morcovi cruzi cât mai des, de cel puţin două ori pe săptămână.

3. Cartofii dulci

Ca şi morcovii, cartofii dulci conţin foarte multă vitamina A, sub formă de betacaroten, un antioxidant esenţial pentru sănătatea ochilor. Aşa că, este bine să mănânci cartofi dulci de cel puţin două ori pe săptămână, dar numai fierţi sau copţi.

4. Usturoiul şi ceapa

Usturoiul şi ceapa au un conţinut bogat de sulf, necesar producerii unui important antioxidant pentru menţinerea ochilor sănătoşi.

5. Spanacul

Spanacul conţine din belşug vitamina C, betacaroten şi cantităţi mari de luteină, care ajută la formarea unui ecran de protecţie pentru sănătatea ochilor tăi.

6. Ouăle

Pentru sănătatea ochilor, ouăle sunt un aliment esenţial. Cu un conţinut bogat de vitamine, minerale şi proteine, dar şi luteină şi aminoacizi, ouăle sunt foarte eficiente pentru prevenirea diverselor boli ale ochilor. Astfel, nu omite ouăle din dieta săptămânală, fiind recomandat consumul de ouă fierte, moi.

7. Afinele

Afinele sunt bogate în substanţe antioxidante care ajută la îmbunătăţirea fluxului sanguin la nivelul capilarelor ochiului. Acest lucru ajută ochii să se adapteze rapid la schimbarea luminii şi la îmbunătăţirea calităţii vederii nocturne.

8. Strugurii

Consumul de struguri îmbunătăţeşte vederea pe timp de noapte, iar seminţele de struguri sunt foarte bune, atât pentru circulaţia periferică, cât şi pentru circulaţia la nivelul vaselor capilare.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană