Alimente super-sănătoase pentru acuitatea vederii
Din fericire, lista alimentelor care ne menţin ochii într-o stare bună de sănătate este suficient de „generoasă”, astfel încât să poţi urma o dietă completă.
11 Iulie 2022, 16:07
Vitamina A are rolul de a îmbunătăţi vederea pe timp de zi şi de noapte, iar lipsa acesteia din organism duce la apariţia tulburărilor de vedere şi a unor boli grave ale ochilor. Vitamina E protejează membrana celulară, împiedicând acţiunea radicalilor liberi responsabili de apariţia cataractei. Luteina, care se regăseşte din plin în anumite legume, reduce riscul degenerescenţei maculare, care apare la vârste înaintate. Nu în ultimul rând, vitamina C este un excelent antioxidant, iar în combinaţie cu vitamina E are rolul de a proteja ochii împotriva cataractei. Iată aşadar care sunt alimentele cele mai bune pentru menţinerea sănătăţii ochilor. Dintre legume este foarte bine să consumi cât mai mult: salată, andive, fasole verde, varză de Bruxelles, broccoli, praz, spanac, mazăre, ardei gras verde şi roşu, ardei iute, dovleac, roşii, ţelină şi porumb. Fructele cele mai bune pentru sănătatea ochilor sunt următoarele: kiwi, lămâile, caisele, pepenele galben şi curmalele. De pe listă fac parte şi câteva ierburi şi condimente, precum: mărarul, pătrunjelul, oregano şi curcuma.
1. Tonul
Tonul proaspăt sau conservat este un aliment excelent pentru sănătatea ochilor tăi. În acelaşi timp, şi peştele gras, precum somonul sau macroul, care au un conţinut bogat de acizi omega 3, ne protejează la fel de bine ochii. Astfel, persoanele care consumă peşte de patru sau cinci ori pe săptămână, reduc cu 50% riscul apariţiei cataractei sau a altor boli de ochi.
2. Morcovii
Aceştia sunt recunoscuţi încă din cele mai vechi timpuri pentru efectul benefic asupra ochilor şi a vederii, deoarece conţin o cantitate importantă de betacaroten. Acest antioxidant este foarte important pentru o vedere mai bună şi pentru protejarea ochilor de boli, precum cataracta sau degenerescenţa maculară. Aşadar, consumă morcovi cruzi cât mai des, de cel puţin două ori pe săptămână.
3. Cartofii dulci
Ca şi morcovii, cartofii dulci conţin foarte multă vitamina A, sub formă de betacaroten, un antioxidant esenţial pentru sănătatea ochilor. Aşa că, este bine să mănânci cartofi dulci de cel puţin două ori pe săptămână, dar numai fierţi sau copţi.
4. Usturoiul şi ceapa
Usturoiul şi ceapa au un conţinut bogat de sulf, necesar producerii unui important antioxidant pentru menţinerea ochilor sănătoşi.
5. Spanacul
Spanacul conţine din belşug vitamina C, betacaroten şi cantităţi mari de luteină, care ajută la formarea unui ecran de protecţie pentru sănătatea ochilor tăi.
6. Ouăle
Pentru sănătatea ochilor, ouăle sunt un aliment esenţial. Cu un conţinut bogat de vitamine, minerale şi proteine, dar şi luteină şi aminoacizi, ouăle sunt foarte eficiente pentru prevenirea diverselor boli ale ochilor. Astfel, nu omite ouăle din dieta săptămânală, fiind recomandat consumul de ouă fierte, moi.
7. Afinele
Afinele sunt bogate în substanţe antioxidante care ajută la îmbunătăţirea fluxului sanguin la nivelul capilarelor ochiului. Acest lucru ajută ochii să se adapteze rapid la schimbarea luminii şi la îmbunătăţirea calităţii vederii nocturne.
8. Strugurii
Consumul de struguri îmbunătăţeşte vederea pe timp de noapte, iar seminţele de struguri sunt foarte bune, atât pentru circulaţia periferică, cât şi pentru circulaţia la nivelul vaselor capilare.