Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimente super-sănătoase pentru creier

Ştiai că există alimente care ne pot influenţa în mod pozitiv performanţele intelectuale, gândirea şi capacitatea de concentrare?

15 Iulie 2022, 16:07

O listă conținând 13 produse (și grupe de produse) care au efect pozitiv asupra creierului a fost întocmită de către OMS. Toate aceste alimente ne sunt recomandate pentru întărirea memoriei, deoarece conţin substanţe minerale, uleiuri de tip Omega 3, fosfor şi complexul vitaminelor B și se recomandă consumarea, zilnic, a cel puțin 3-4 dintre acestea.

1. Peşte gras

Studii recente atestă faptul că există o legătură strânsă între consumul de peşte şi îmbunătăţirea performanţelor cognitive. Important este să consumi peşte gras, pentru că acesta conţine acizi graşi Omega 3, care ajută la stimularea memoriei. Aşadar, consumul de somon, sardine, hering şi macrou este esenţial pentru o bună funcţionare a creierului. Cercetatorii susţin că persoanele care au consumat cel puţin o dată pe săptămână peşte sunt mult mai puţin dispuse la apariţia bolii Alzheimer.

2. Ficat de viţel

Ficatul de viţel şi cel de pui conţin fier care transportă oxigenul spre creier, precum şi multe alte vitamine din gama de complex B, care influenţează pozitiv coeficientul de inteligenţă.

3. Ouă

Ouăle de găină sunt recomandate celor care doresc să-şi revigoreze memoria. Colina şi vitamina B 12 sunt numai două dintre substanţele benefice care se găsesc în ouă. În plus, ele conţin şi lecitină, care îmbunătăţeşte memoria. În acelaşi timp, ouăle de prepeliţă protejează celulele neuronale, revigorează şi îmbunătăţesc memoria şi coeficientul de inteligenţă.

4. Morcovi

Morcovii sporesc capacitatea de memorare. O cură cu morcovi este ideală pentru revigorarea memoriei. De aceea încearcă să te obişnuieşti ca în fiecare dimineaţă să mănânci o salată de morcovi proaspeţi.

5. Fructe de mare

Crabii sunt ideali pentru îmbunătăţirea capacităţii de gândire. Bogată în iod, lecitină şi fosfor, carnea de crab previne apariţia tulburărilor de memorie şi ajută la o mai bună concentrare. Se poate consuma fiartă, la cuptor sau prăjită, dar este delicioasă şi în salate.

6. Spanac

Cercetătorii au descoperit că spanacul conţine acid folic, care previne şi chiar ajută la vindecarea pierderilor de memorie. Având un conţinut important de antioxidanţi, spanacul încetineşte deficienţele de memorie şi apariţia problemelor sistemului nervos central care apar odată cu înaintarea în vârstă.

7. Banane

Bananele conţin substanţe benefice pentru creier. Glucoza, vitaminele şi mineralele îl energizează. Astfel, o banană pe zi, cât mai coaptă, îţi reface rapid energia consumată zilnic prin efort intelectual.

8. Ciocolată

Ciocolata este foarte bună pentru îmbunătăţirea capacităţii de memorare. Cu toate acestea, nu exagera! Este de preferat să consumi ciocolată neagră.

9. Cereale integrale

Cerealele integrale conţin foarte mulţi carbohidraţi care dau un impuls creierului. Încearcă să consumi cât mai des câte un castron de cereale integrale cu lapte sau chiar un sandviş cu pâine din cereale integrale.

10. Soia

Proteina din soia, pe care o găsim în diferite produse vegetale, precum laptele sau brânza de soia ori în suplimente, este bună pentru îmbunătăţirea memoriei. Aşadar, şi soia ar trebui să facă parte din dieta ta zilnică.

11. Nuci

Nucile sunt recomandate în cazul problemelor de memorie, deoarece conţin o substanţă, fenilalanină, un aminoacid esenţial pentru organism. Această substanţă are şi un rol de neurotransmiţător, difuzând semnalele nervoase între neuroni şi creier, cu rol în protejarea memoriei.

12. Polen de albine

Polenul de albine îmbunătăţeşte activitatea cerebrală. Substanţele nutritive din polen alimentează creierul cu hrana necesară. Prin urmare, poţi încerca şi cura cu polen. Zilnic se administrează câte două linguriţe cu polen, timp de 30 de zile. După o pauză de şapte zile se repetă tratamentul.

13. Suc de coacăze

Dacă vei bea o cană cu suc proaspăt de coacăze negre pe zi, nu vei mai avea probleme cu pierderile de memorie. Studiile efectuate de specialişti arată că sucul acestor fructe ajută memoria chiar şi după ce aceasta a intrat în declin. Astfel, persoanele în vârstă care au consumat de-a lungul vieţii într-un mod susţinut suc de coacăze se descurcă mai bine cu 40% faţă de cele care nu au consumat.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană