Câinele meu are mare grijă de sănătatea mea!
Mai puține consultații și spitalizări, un risc mai mic de accidente cardiovasculare, supraponderabilitate, insomnie sau tulburări de dispoziție? Mulțumită câinelui!
Articol de Simona Lazăr, 15 Februarie 2024, 18:59
Cu câinele meu, mă simt mai bine în capul meu ...
În Europa, 20% din gospodării au unul sau mai mulți câini. Dragostea pentru aceste animale este, bineînțeles, motivația principală, dar această abordare nu este doar altruistă. Câinii știu cum să-și facă stăpânii să se simtă mai încrezători, mai puțin stresați și, de ce nu, mai fericiți! Deoarece câinii nu judecă și sunt întotdeauna fericiți să își vadă stăpânii - indiferent de ceea ce le-a scăpat în timpul zilei - sunt imbatabile în ceea ce privește sporirea încrederii în sine.
Datorită expresiilor lor puternice de simpatie, sunt, de asemenea, niște stimulatori de bună dispoziție.
În cele din urmă, se crede că mângâierea unui animal (câine sau pisică, de altfel) scade tensiunea arterială și încetinește ritmul cardiac - pe scurt, favorizează o stare de relaxare și de bunăstare. Iar în cazul unui eveniment stresant (pierderea unei persoane dragi, a unui loc de muncă etc.), simpla prezență a unui câine poate reduce nivelul de anxietate, percepția de singurătate și, prin urmare, riscul de a plonja în depresie.
Mă simt mai bine în corpul meu cu câinele meu...
Marea diferență între adulții care nu au un animal de companie și cei care dețin un câine este de 15% mai puține consultații medicale și o reducere cu 32% a numărului de nopți petrecute în spital în fiecare an, în favoarea proprietarilor de căței. Să însemne asta că ne ajută câinii noștri să fim mai sănătoși? Este plauzibil, pentru că atunci când ai un câine, trebuie să te plimbi mai mult (de două ori mai mult în medie). Iar beneficiile plimbării - și ale unei activități fizice regulate în general - sunt bine stabilite: mai puțin exces de greutate, mai puțin stres, mai puține dificultăți de adormire, dar și mai puțină hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare și cancer...
Cu câinele meu, sunt mai bine acceptat în societate
Proprietarii de câini au experimentat cu toții această experiență: plimbarea cu Médor sau Hercule în lesă încurajează discuțiile cu ceilalți trecători. Mai mult, unii trecători chiar traversează strada sau fac o diversiune pentru a merge să discute cu persoana care își plimbă propriul câine, ceea ce probabil că nu s-ar fi întâmplat altfel.
Nu numai că prezența unui câine mărește numărul de interacțiuni sociale, dar alte experimente au arătat că prezența unui câine îl face pe stăpânul său mai simpatic. În rândul iubitorilor de câini, se aplică sloganul "prietenii prietenilor mei sunt prietenii mei"!
Deoarece câinii sunt fundamentul prieteniei, unii oameni au studiat efectele acestora asupra unui grup de persoane, indiferent dacă acestea dețin sau nu un câine. Iar rezultatele sunt de necontestat: grupul de persoane care dețin un câine este mai unit și relațiile sunt mai ușoare, datorită unei atmosfere mai puțin stresante și mai joviale. În cele din urmă, se spune adesea că tot ce are nevoie un câine este capacitatea de a vorbi... dar el este la fel de bun și la a-i face pe oameni să vorbească!