Ce alimente conțin gluten?
Pentru persoanele cu intoleranță la gluten care suferă de boala celiacă, o dietă fără gluten este esențială pentru a evita declanșarea unei reacții inflamatorii care duce la deteriorarea intestinului.
Articol de Simona Lazăr, 01 Aprilie 2024, 00:53
Aceasta este cunoscută sub numele de dieta "SABO", în care se interzice secara Ovăzul Secară Grâul Orzul pentru că sunt bogate în această rezervă de proteine cerealele. Mai mult, aceste persoane trebuie să fie extrem de vigilente, deoarece glutenul este ascuns în multe produse procesate.
Pentru a fi 100% siguri că nu ingerați gluten, trebuie să cumpărați produse fără gluten natural, neprocesate.
Cereale, fructe uscate: evitați
Anumite cereale :
Grâu (deci fără paste, făină de grâu sau pâine), orz, secară, ovăz, spelta (mare și mică), grâu de amidon, kamut, făină de cușcuș, bulgur, triticale (hibrid între grâu și secară).
Toate pastele, produsele de panificație (cornuri, produse de patiserie etc.), aluat pentru plăcinte, fulgi de cereale, pesmet, muesli din cerealele menționate mai sus, biscuiți pentru aperitiv.
Atenție la chipsuri.
Anumite fructe:
Pulberea de fructe uscate, fructe uscate făinoase (cum ar fi smochinele și altele).
Atenție la fructele confiate, jeleurile de fructe și marrons glacés.
Anumite legume preparate:
Legume făinoase sau pane, frigărui, pommes dauphine și alte preparate din legume care conțin cereale cu gluten.
Deserturi cu cremă, pește pane, quiche: nu!
Anumite produse lactate:
Iaurturi sau specialități lactate cu cereale sau biscuiți, cu malț, creme gelatinoase.
Anumite brânzeturi tartinabile, brânzeturi topite, brânzeturi cu mucegai și mâncăruri gata preparate pe bază de brânză.
Anumite cărnuri, pește și ouă:
Carnea și peștele pane, făinată sau în crustă.
Toate preparatele din comerț pe bază de carne, pește și ouă (deoarece făina este folosită ca agent de legare).
Anumite mezeluri și mâncăruri de delicatese:
Pâté en croûte, quiches, bouchées à la reine, pizza, quenelles industriale, budincă creolă sau din India de Vest, ravioli, gnocchi, cannelloni, galantines, friands, roșii umplute industriale, șuncă pane.
Atenție la mousse și cremă de foie gras, umplutură industrială, budincă albă, salamis și saveloys.
Surimi, zahăr pudră, bere: abțineți-vă atunci când aveți dubii.
Anumite produse din fructe de mare:
Peștele pane, făinos sau preparat în comerț (quenelles, terrine, mușchiuleți, clătite, quiche etc.).
Atenție la supele de pește din comerț și la surimi.
Anumite produse dulci / deserturi:
Ciocolată cu cereale, conuri de înghețată, înghețată.
Bineînțeles, fără prăjituri, biscuiți sau deserturi care conțin un biscuit.
Atenție la zahărul pudră, zahărul vanilat, migdalele zaharisite, nuga, produsele tartinabile, dulciurile și preparatele industriale sub formă de pudră pentru deserturi lactate.
Anumite băuturi și condimente:
Bere, băuturi mixte.
Aveți grijă la ceaiurile din plante, amestecurile de cicoare/cafea și anumite băuturi sub formă de pudră.
Sos de soia. Atenție la amestecurile de condimente măcinate, muștar, oțet de mal și sosuri comerciale în general.
Această listă nu este exhaustivă, deoarece multe produse industriale ajung pe piață. În toate cazurile, verificați cu atenție etichetele și, dacă aveți dubii, evitați-le!