Ce să faci ca să dormi bine pe caniculă
Temperaturile foarte ridicate - chiar și în timpul nopții - predispun la insomnie. Dormim prost, puțin și, în unele nopți, chiar nu reușim deloc să dormim. Un pumn de somnifere nu este niciodată soluția ideală, chiar dacă moș Ene vine imediat pe la gene. Consecințele negative le vom observa mai târziu și pentru multă vreme. Iar dacă insomnia revine, noapte după noapte, și te rezumi numai la somnifere, riști chiar să devii dependent.
17 Iulie 2022, 16:07
Cu ce să înlocuiești somniferele? Cu plante medicinale. Cum ar fi:
1) Valeriana
Constituie unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva insomniei. Are acţiune anxiolitică, sedativă şi relaxantă asupra sistemului nervos central şi asupra musculaturii, fiind utilă pentru persoane hipersensibile, care reacţionează disproporţionat la stimuli. Înlătură dificultatea de a adormi, reduce procentul de treziri nocturne şi favorizează apariţia fazei de somn profund fără vise (etapa cea mai odihnitoare a somnului).
2) Passiflora
Este folosită datorită proprietăţilor sedative şi calmante. Combate insomnia cronică sau pasageră şi îmbunătăţeşte calitatea somnului, fără să producă dependenţă.
3) Lavanda
Cunoscută pentru efectul ei relaxant şi calmant, este utilizată pentru stări de hiperexcitabilitate nervoasă, insomnie, cefalee.
4) Florile de tei
Se prepară din florile tei cel mai banal (și mai eficient) ceai calmant, cu efect sedativ și regenerator. E recomadat nu doar în caz de insomie, ci și în nevroze, astenii, anxietate.
5) Conurile de hamei
Au efect calmant, sedativ, regenerează psihic şi mental, fiind utile în insomnie, anxietate, nevroză, agitaţie.
Alte recomandări, pentru a evita crizele de insomnie, mai ales pe timp de caniculă:
1) Aerisește bine dormitorul înainte de culcare
2) Încearcă să răcești așternuturile și perna (fie punând pungi de gheață - bine înfășurate în plastic - deasupra lor, fie, dacă ai cum, așezându-le în pungi de plastic și punându-le un ceas în lada frigorifică).
3) Fă un duș cu apă călâie înainte de a te culca.
4) Evită să te culci foarte târziu și încearcă să nu dormi în timpul zilei.
5) Încearcă să nu mănânci mai târziu de ora 18,00 - în schimb, hidratează-ți foarte bine organismul pe tot parcursul zilei, ca să nu ți se facă sete peste noapte.