Ce să mănânci după 60 de ani, pentru a rămâne sănătos
Pe măsură ce îmbătrânim, nevoile noastre nutriționale se schimbă. După vârsta de 60 de ani, alegerea înțeleaptă a alimentelor este crucială pentru menținerea sănătății optime. Acesta este motivul pentru care redacția E-Santé vă invită să porniți în această călătorie culinară și să descoperiți cum să vă hrăniți în cel mai bun mod posibil.
Articol de Simona Lazăr, 30 Iunie 2023, 21:30
Odată cu vârsta, corpul nostru se schimbă, la fel și nevoile noastre nutriționale. Astfel, nevoile noastre la 20 de ani nu vor fi aceleași ca la 50.
Înțelegeți nevoile dumneavoastră nutriționale
De la vârsta de 60 de ani, metabolismul nostru încetinește, dormim mai puțin bine și corpul nostru absoarbe mai puțin bine o parte din nutrienții pe care îi consumăm. De asemenea, devine mai sensibil la anumite substanțe, precum sarea sau zahărul.
Pe scurt, trebuie neapărat să fim atenți la ceea ce mâncăm, cât mâncăm și când mâncăm. De aceea este important să ne concentrăm pe o dietă sănătoasă și echilibrată.
Adaptați-vă dieta pentru a rămâne în formă
O alimentatie potrivita persoanelor peste 60 de ani trebuie sa fie echilibrata si variata. Ar trebui să includă alimente bogate în fibre, cum ar fi
fructe si legume ;
proteine din pește (în special pește gras precum tonul sau somonul);
păsări de curte;
leguminoase;
și produse lactate pentru a asigura un aport adecvat de calciu.
De asemenea, este indicat să limitați consumul de sare și zahăr.
Importanța alimentației conștiente
A mânca după 60 de ani nu înseamnă doar să alegi alimentele potrivite, ci și să fii atent la felul în care mănânci. A-ți lua timp pentru a mânca, a mesteca încet și a te bucura de fiecare mușcătură poate ajuta la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților. În plus, mâncatul în companie bună face masa mai plăcută și poate promova o alimentație mai bună.
Alegerea în mod conștient a alimentelor potrivite pentru a rămâne sănătos nu este întotdeauna un lucru înnăscut. Acesta este motivul pentru care redacția E-Santé vă invită să descoperiți cum să vă umpleți farfuria când aveți peste 60 de ani.
1) Alternative sănătoase la zahăr
Zicala „zahărul este inamicul” nu este întotdeauna adevărată, mai ales când știi să alegi bine. Optează pentru miere sau sirop de arțar în ceaiurile și iaurturile din plante. Chiar și o alternativă mai bună la zahăr: piureurile din semințe oleaginoase. La copt este de preferat zahărul integral din trestie cu indice glicemic mediu și care conține mai multe minerale.
2) Produse de patiserie de casă
Alegeți produse de patiserie de casă, cum ar fi prăjitura cu lira sau prăjitura cu iaurt. Aceste opțiuni conțin mai puțini aditivi și zahăr decât omologii lor comerciali. Adaugă un strop de 70% ciocolată neagră pentru o doză de antioxidanți.
3) Ouăle, o sursă valoroasă de proteine
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, mai ales dacă nu mănânci multă carne. De asemenea, sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, ceea ce le face o alegere excelentă pentru o masă echilibrată.
4) Super-alimentele pe care să le ai în coș
Fructele de pădure, lintea și alte leguminoase, macroul și sardinele sunt toate alimente bogate în nutrienți esențiali. Ele furnizează proteine, fibre, vitamine din grupa B (B6, B9...). Ca să nu mai vorbim de acizii grași omega-3 benefici pentru inimă și creier.
5) Concentrați-vă pe beneficiile produselor lactate fermentate
Produsele lactate fermentate precum iaurtul, brânza de vaci și laptele Ribot sunt bogate în proteine și conțin bacterii lactice „probiotice” bune care îmbogățesc microbiota. Prin urmare, sunt benefice pentru sănătatea digestivă și pentru sistemul imunitar.