Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cele 4 virtuți ale cartofilor dulci

Portocala dupa cum doriti, cu o textura topitoare, o aroma dulce si delicata, cartoful dulce este o leguma tuberculata care nu are nicio legatura cu cartoful.

Cele 4 virtuți ale cartofilor dulci

26 Septembrie 2022, 13:13

Săraci în calorii, plini de beneficii nutriționale, în versiuni dulci sau sărate, cartofii dulci pot fi consumați pe toate mesele fără roșire și pe tot parcursul anului.

1) Sărac în calorii
Este bine aprovizionat cu vitamine (A, C, E, B6, B9, K), minerale (potasiu, etc.), oligoelemente (cupru, mangan etc.), are un conținut scăzut de proteine ​​și grăsimi (comparativ cu legumă medie) dar este și mai ales săracă în calorii. Într-adevăr, cele 79 de calorii la 100 g îl fac un tubercul foarte interesant. Le datorează prezenței zaharurilor și amidonului. Jumătate vegetală, jumătate amidon, este mai deosebit de bogat în amidon, textura făinoasă apropiindu-se de cartof. După gătire, conținutul de amidon scade, dând loc la mai multe zaharuri. Pentru comparație, conține 6 g de zaharuri la 100 g, în timp ce cartoful conține doar 0,8 g la 100 g. Pentru a profita la maximum de nutrienții săi, păstrați pielea și preferați gătitul la abur.

2) Bun pentru ochi
Există mai multe soiuri de cartofi dulci. Se găsesc cu carne albă, galbenă, portocalie sau chiar violetă (mai rar). Dar este cea cu pulpa portocalie care te va satisface mai mult nutritional. Într-adevăr, acesta din urmă conține multă vitamina A sau beta-caroten cu roluri multiple: contribuție la creșterea oaselor și a dinților, protecție împotriva infecțiilor, rol în vederea nocturnă... Știați că un singur cartof dulce vă acoperă vitamina A are nevoie? Dacă nu îl împărtășiți, desigur!

3) Împotriva colesterolului
Cartoful dulce este o fântână de antioxidanți. Acestea variază în funcție de pigmentare. Cu cât carnea este mai colorată, cu atât conține mai mult. Să citam de exemplu carotenoizii (pentru soiurile de portocale), antociani (compuși fenolici ai soiurilor violet), și anume pigmenți puternic antioxidanti care contribuie la reducerea riscului cardiovascular (prin prevenirea oxidării colesterolului „rău”) dar sunt și excelenți. antiinflamatoare. Știați că pielea conține chiar mai mulți antioxidanți decât carnea? Așa că preferați o versiune din agricultura ecologică dacă mâncați pielea sau o periați sub jet de apă. Alege-le bine colorate, vor fi apoi inzestrate cu multe proprietati antioxidante pentru a proteja impotriva bolilor legate de imbatranire.

4) Un impact scăzut asupra zahărului din sânge
Indicele său glicemic este mediu, deoarece este de 50, ceea ce îl face un aliment interesant pentru impactul său asupra zahărului din sânge. Într-adevăr, consumul acestuia crește doar moderat glicemia (nivelul zahărului din sânge). De aici o mai bună stabilizare a echilibrului diabetului zaharat. În plus, cartoful dulce este bogat în fibre (3 g/100 g) ceea ce îl face un aliment de două ori interesant pentru impactul său asupra zahărului din sânge.

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană