Consumul de nuci, legat de o viață mai sănătoasă și mai lungă
Nu orice aliment este bun pentru gusturile noastre, dar nucile pot fi excepția. Sunt recunoscute de mult timp ca o modalitate nutritivă de a menține sănătatea inimii, de a reduce colesterolul sau inflamația și de a obține substanțe nutritive esențiale, fibre și antioxidanți.
02 Septembrie 2021, 13:45
Arahidele și nucile sunt gustoase și pot fi savurate pe tot felul de diete - de la keto la vegan.
Arahida (Arachis hypogaea), este sămânța comestibilă a unei plante leguminoase. Din punct de vedere botanic, arahidele nu sunt considerate a fi nuci adevărate, dar sunt folosite ca atare în bucătărie datorită proprietăților nutriționale similare. Deși o leguminoasă; este în general inclusă printre semințele oleaginoase datorită conținutului ridicat de ulei.
Nucul, cunoscut și sub numele de Juglans regia, aparține familiei Juglandaceae.
Nucile și arahidele sunt ambele bogate în nutrienți. Alunele sunt formate din 6,5% apă, în timp ce nucile conțin doar 4% apă.
O sută de grame de nuci conțin 654 de calorii, în timp ce arahidele au mai puține calorii în total, conținând 567 într-o porție de 100g. Deci, ambele tipuri de nuci sunt foarte bogate în calorii.
Alunele au un conținut mai ridicat de proteine, în timp ce nucile sunt mai bogate în grăsimi.
Atât nucile, cât și arahidele au un nivel ridicat de aminoacizi esențiali. Alunele sunt mai bogate în triptofan, histidină și treonină. Nucile au o cantitate mai mică de lizină în comparație cu alunele.
Nucile sunt mai bogate în grăsimi sănătoase, conținând cantități mari de acizi grași polinesaturați. Înlocuirea acizilor grași saturați cu acizii grași polinesaturați a fost asociată cu un risc redus de boli cardiovasculare (1).
Pe de altă parte, arahidele conțin cantități mai mari de acizi grași mononesaturați. Oricare dintre ele are aceeași cantitate mică de acizi grași saturați.
Ambele tipuri nu conțin colesterol.
Nucile și arahidele conțin aproape aceeași cantitate de carbohidrați. Cu toate acestea, arahidele sunt mai bogate în fibre dietetice.
Componenta principală a glucidelor găsite în nuci, altele decât fibrele, este zaharoza. Nucile conțin o cantitate foarte mică de fructoză și glucoză.
Deși nucile sunt mai diverse în vitamine, alunele oferă un procent mai mare din valorile zilnice ale mai multor vitamine, care sunt vitaminele B1, B3, B9 și vitamina E.
Nucile, pe de altă parte, sunt mai bogate în vitamina B2 și vitamina B6. Alunele au o lipsă completă de vitamina C, vitamina A și vitamina K, care pot fi găsite în nuci.
Ambele nuci sunt egale în vitamina B2.
Ambele nuci sunt egale în continutul de calciu, magneziu, zinc și fosfor. Deși nucile conțin mai puțin sodiu decât alunele.
Alunele conțin un nivel mai ridicat de fier și potasiu, în timp ce nucile sunt mai bogate în cupru.
Nucile și arahidele sunt foarte bogate în calorii. Cu toate acestea, cantitatea de proteine, grăsimi sănătoase și fibre dietetice aflate în consistența lor le recomandă pentru o dietă sănătoasă.
Cu toate acestea, arahidele sunt alegerea mai bună pentru dietele cu conținut scăzut de calorii și cu conținut scăzut de grăsimi, în timp ce nucile sunt mai potrivite pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați și un indice glicemic scăzut.
Întrucât proteina din arahide și nuci este pe bază de plante, poartă cu sine componente suplimentare care au beneficii pozitive pentru sănătate, cum ar fi fibrele și componentele bioactive unice, spre deosebire de proteinele animale. PM
Un studiu efectuat pe 120.000 de olandezi pe care l-a început în 1986 Universitatea din Maastricht, a concluzionat că un consum zilnic de nuci şi arahide prelungeşte viaţa.
Este suficient să consumăm circa 10 grame pe zi, pentru ca ratele mortalităţii să scadă. Oamenii de ştiinţă din Asia şi SUA evidenţiaseră deja efectele benefice pe care le au asupra aceste fructe oleaginoase, însă în special în combaterea bolilor de inimă.
Acum, studiul olandez concluzionează că nucile şi alunele ajută la prevenirea diabetului, a afecţiunilor respiratorii şi contribuie chiar şi la lupta împotriva cancerului, scrie Rador.
Foto: pixabay