Consumul de ulei de pește previne atacurile de cord și decesul timpuriu
Luând ulei de pește în fiecare zi pentru a se menține în formă este un remediu al bunicii transmis de generații în generații. Și asta pare a fi un lucru bun.
02 Februarie 2023, 10:40
Un nou studiu asigură că aceste suplimente reduc riscul de boli de inimă și deces prematur.
Bea o lingură de ulei de ficat de cod în fiecare zi pentru a te menține sănătos. Iată o instrucțiune pe care multe bunici le-au dat copiilor de ani de zile. Și se pare că au avut dreptate. Un studiu indică faptul că aceste suplimente pline de omega 3 sunt bune pentru inimă.
Beneficiile reale sau nu ale uleiului de pește asupra organismului sunt dezbătute în lumea medicală. Chemată să vorbească la CNN, profesorul Alice Lichtenstein, director și cercetător principal la Laboratorul de Nutriție Cardiovasculară de la Universitatea Tufts (SUA) a explicat: „Când vine vorba de ulei de pește și boli cardiovasculare, datele sunt în mare parte pozitive, deși unele studii le contrazic. Cel mai recent studiu adăugat la baza de date sugerează eficacitate.”
Risc redus de boli de inimă și deces prematur
Studiul publicat în jurnalul BMJ se bazează pe înregistrările a aproape jumătate de milion de britanici cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani și urmărite timp de 9 ani. Aproape o treime au spus că iau suplimente cu ulei de pește în mod regulat.
Experții au descoperit că înghițirea suplimentelor cu ulei de pește a redus riscul de deces prematur cu 13% sau de deces din cauza bolilor cardiovasculare cu 16%, comparativ cu participanții care nu au luat astfel de produse. Acest obicei ar reduce, de asemenea, riscul de atac de cord și accident vascular cerebral (7%).
În plus, echipa precizează că legătura dintre aportul de uleiuri de pește și reducerea evenimentelor cardiovasculare este mai puternică la persoanele care au hipertensiune arterială. Efectele suplimentelor au fost încă vizibile după luarea în considerare a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare precum vârsta, sexul, obiceiurile zilnice, alimentația, administrarea medicamentelor...
Un studiu la scară largă cu unele dezavantaje
Cercetătorii notează, însă, în lucrarea lor, că constatările lor provin exclusiv din analize de date. Pe baza lucrărilor anterioare ale colegilor, aceștia susțin că efectul benefic observat ar proveni din omega 3 prezent în uleiul de pește. Cu toate acestea, ei recunosc că încă nu pot spune acest lucru cu certitudine.
Pr Alice Lichtenstein - specialistă numită „una dintre cele 10 femei care au modelat lumea prin revista Shape” în 2006 – avertizează publicul larg după ce a citit acest studiu la care nu a participat: „suplimentele cu ulei de pește nu sunt un glonț magic” . Mai ales că ultima lucrare nu a reușit să facă lumină asupra dozei necesare pentru a obține un efect semnificativ asupra sănătății.
Ea adaugă: „Utilizatorii de ulei de pește sunt mai puțin probabil să fie fumători actuali și mai probabil să se angajeze în activitate fizică și să mănânce pește gras”. Pentru ea, este posibil ca aceste elemente să fie un marker al altor obiceiuri sănătoase pentru inima.
„Autorii au încercat să controleze acești factori și au concluzionat conservator că consumul regulat de ulei de pește este asociat cu un risc scăzut de deces din toate cauzele sau din cauza bolilor cardiovasculare și cu beneficii minime împotriva evenimentelor cardiovasculare în populația generală”.
Prin urmare, este de preferat să obțineți aportul zilnic de omega 3 adoptând o dietă echilibrată, mai degrabă decât luând suplimente. Acești acizi grași buni se găsesc în pește, dar și în nuci, produse din soia sau legume cu frunze verzi.