Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul "bun", conform unui studiu al Universităţii din Beijing.

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

14 Iunie 2022, 08:13

Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul "bun" din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul "rău", cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă. Epidemiologii de la Universitatea din Beijing au ajuns la această concluzie. Primul autor al studiului, dr. Lang Pan, a precizat că puţini cercetători au studiat legătura dintre consumul de ouă şi bolile cardiovasculare. Cercetătorii au recrutat 4.778 de chinezi pentru studiu, dintre care 3.401 sufereau de boli cardiovasculare. Testele de sânge arată că persoanele care mănâncă ouă cu moderaţie au niveluri mai mari de apolipoproteină A1, care este o componentă şi un element de construcţie al colesterolului "bun", având, în special, mai multe molecule de lipoproteine cu densitate mare care ajută la menţinerea arterelor şi altor vase de sânge fără colesterol rău, împiedicându-le să formeze cheaguri de sânge şi hipertensiune arterială. Ele previn înfundarea vaselor de sânge care furnizează sânge către organe importante, inclusiv inima şi creierul. Cercetătorii au identificat, de asemenea, 14 metaboliţi sau proteine asociate bolilor cardiovasculare. Participanţii la studiu care au mâncat mai puţine ouă au avut niveluri mai scăzute de proteine benefice şi niveluri mai mari de proteine dăunătoare decât cei care au mâncat ouă în mod regulat. Cercetătorii au folosit o tehnică numită imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura 225 de metaboliţi din plasmă. Douăzeci şi patru dintre aceştia sunt legaţi de cantitatea de ouă consumată. Serviciul britanic de sănătate recomandă includerea ouălor în dietă, deoarece le consideră o parte esenţială a unei diete sănătoase şi echilibrate, iar British Heart Foundation susţine că nu mai consideră consumul de ouă periculos pentru sănătate.

RADOR
Foto: Pixabay

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Sanatos si verde 06 Noiembrie 2024, 15:27

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile

Mâncatul emoțional este un obicei comun, dar adesea dăunător, prin care mulți oameni își gestionează stresul, tristețea sau...

Te simți stresat și îți găsești confortul în mâncare? Cum să îți controlezi emoțiile
Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Sanatos si verde 05 Noiembrie 2024, 11:31

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața

Încă de când ne-am născut, memoria a fost cel mai mare dușman al nostru. Deși este intim legată de dezvoltarea creierului...

Memoria: 10 sfaturi pentru a o menține toată viața
Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Sanatos si verde 03 Noiembrie 2024, 11:23

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta se schimbă, la fel și nevoile ei. De la vârsta de 40 de ani, pierderea de apă și...

Ai 40 de ani - ce să faci pentru pielea ta
Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Sanatos si verde 26 Octombrie 2024, 15:14

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv

Majoritatea dintre noi mâncăm ocazional peste măsură. Poate petreci o zi întreagă la mesele de sărbători, mănânci prea multe...

Cum să te oprești din mâncatul compulsiv
Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Sanatos si verde 24 Octombrie 2024, 11:34

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale

În sezonul rece, răcelile devin frecvente și pot afecta starea generală de sănătate. Întărirea sistemului imunitar printr-o...

Cum să învingi răceala cu ajutorul alimentelor și a condimentelor naturale
Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Sanatos si verde 23 Octombrie 2024, 17:10

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar

Fructele uscate sunt o alegere excelentă pentru o gustare sănătoasă, fiind pline de nutrienți esențiali care pot susține...

Cele mai recomandate fructe uscate pentru întărirea sistemului imunitar
Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Sanatos si verde 19 Octombrie 2024, 13:51

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice

Merișorul (Vaccinum macrocarpon) produce fructe roșii mici, foarte utile pentru prevenirea recidivelor infecțiilor urinare...

Merișoarele și afinele - proprietăți terapeutice
Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!
Sanatos si verde 11 Octombrie 2024, 13:20

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!

În lupta pentru slăbire, medicamentele naturale sunt prezente și eficiente. Aromaterapia în special. Ce uleiuri și cum...

Uleiurile esențiale: patru acțiuni de slăbire!