Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul "bun", conform unui studiu al Universităţii din Beijing.

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

14 Iunie 2022, 08:13

Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul "bun" din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul "rău", cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă. Epidemiologii de la Universitatea din Beijing au ajuns la această concluzie. Primul autor al studiului, dr. Lang Pan, a precizat că puţini cercetători au studiat legătura dintre consumul de ouă şi bolile cardiovasculare. Cercetătorii au recrutat 4.778 de chinezi pentru studiu, dintre care 3.401 sufereau de boli cardiovasculare. Testele de sânge arată că persoanele care mănâncă ouă cu moderaţie au niveluri mai mari de apolipoproteină A1, care este o componentă şi un element de construcţie al colesterolului "bun", având, în special, mai multe molecule de lipoproteine cu densitate mare care ajută la menţinerea arterelor şi altor vase de sânge fără colesterol rău, împiedicându-le să formeze cheaguri de sânge şi hipertensiune arterială. Ele previn înfundarea vaselor de sânge care furnizează sânge către organe importante, inclusiv inima şi creierul. Cercetătorii au identificat, de asemenea, 14 metaboliţi sau proteine asociate bolilor cardiovasculare. Participanţii la studiu care au mâncat mai puţine ouă au avut niveluri mai scăzute de proteine benefice şi niveluri mai mari de proteine dăunătoare decât cei care au mâncat ouă în mod regulat. Cercetătorii au folosit o tehnică numită imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura 225 de metaboliţi din plasmă. Douăzeci şi patru dintre aceştia sunt legaţi de cantitatea de ouă consumată. Serviciul britanic de sănătate recomandă includerea ouălor în dietă, deoarece le consideră o parte esenţială a unei diete sănătoase şi echilibrate, iar British Heart Foundation susţine că nu mai consideră consumul de ouă periculos pentru sănătate.

RADOR
Foto: Pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană