Controlați diabetul prin alimentație
Pentru o persoană cu diabet de tip 2, dietetica este o disciplină zilnică. Cu toate acestea, nu exclude distracția, fără exces și ca parte a unei alimentații echilibrate.
29 Decembrie 2022, 19:53
Echivalențe carbohidrați
Primul subiect de cunoscut pentru pacientul tratat cu insulină este cel al echivalențelor glucide, prezentate în general sub formă de tabele.
Principiul este simplu: alegem un aport de carbohidrați de referință, în general 15 sau 20 g. Se selectează apoi un număr de alimente. Din conținutul lor de glucide, calculăm pentru fiecare dintre ele cantitatea, în grame, care corespunde aportului de carbohidrați de referință.
Această cantitate variază în mod natural de la un aliment la altul. Toate rezultatele obținute sunt apoi grupate într-un tabel de echivalențe carbohidrați. Pacientul diabetic isi poate alege astfel hrana si isi compune meniul respectand cantitatea de carbohidrati pe care trebuie sa o aduca in organism.
Omologul imediat al aportului de carbohidrați: cantitatea de insulină necesară organismului. În funcție de nivelul glucozei din sânge (glicemie), calculăm necesarul său posibil de insulină.
Și grăsimile?
Dacă vrei cu adevărat să slăbești, nu trebuie să te concentrezi în primul rând pe carbohidrați, ci pe grăsimi și lipide. Dacă transformarea unui gram de carbohidrați din dietă corespunde unui aport energetic în valoare de 4 kcal (kilocalorii), transformarea unui gram de grăsime are ca rezultat un aport de 9 kcal, mai mult decât dublu. În acest sens, trebuie amintit că cheltuiala medie zilnică a unei persoane este de aproximativ 2000 kcal.
Ordinele de mărime sunt importante: evitarea punerii unui cub de zahăr în cafea dimineața reprezintă o economie de energie de 20 kcal (greutatea unui cub de zahăr este de aproximativ 5 g), adică 1% din consumul zilnic de energie. Esențialul nu există. Prin urmare, nu amidonului trebuie acordată atenție, ci grăsimilor.
Un exemplu: atunci când gătiți paste, trebuie să fiți atenți la acompaniamente: ulei, smântână, sos. Dau savoare, bineinteles, dar contin multa grasime... La fel si cu mezeluri. De asemenea, conține o mulțime de grăsimi. Alte date de reținut: peștele mai gras este mai puțin gras decât carnea cea mai slabă; carnea de pasăre are mult mai puține calorii decât carnea roșie.