Încălzire ecologică în mediul rural: Lovrin deschide drumul energiei geotermale
Comuna Lovrin din județul Timiș devine prima localitate rurală din România care beneficiază de un sistem de încălzire bazat pe apă geotermală. Proiectul inovator marchează un pas important în tranziția energetică a comunităților rurale și încurajează utilizarea surselor regenerabile de energie.

Articol de Petruț Mazilu, 07 Aprilie 2025, 12:01
Printr-un proiect cu finanţare europeană se va realiza extinderea, astfel încât să fie localitatea din România încălzită integral 100% cu ape geotermale, a declarat primarul comunei Lovrin, Marius Graur, pentru Agerpres.
Aproape jumătate din suprafaţa judeţului Timiş are un potenţial geotermal de peste 100 de grade Celsius, fiind posibilă funcţionarea centralelor geotermale pentru 8.000 de ore pe an.
Apa geotermală este folosită cel mai eficient, în momentul de faţă, de comuna Lovrin, unde s-a construit şi un ştrand cu apă geotermală, dar şi pentru încălzirea a 250 de gospodării.
Primăria Lovrin are în derulare un proiect cu finanţare europeană care se va finaliza în următoarele trei luni şi care urmăreşte tocmai folosirea acestei surse naturale şi inepuizabile de energie, pentru asigurarea energiei termice.
Potrivit studiilor efectuate, cele mai importante resurse de energii regenerabile din judeţ sunt apele geotermale, energia solară, biomasa şi biogazul, mai puţin eficiente părând a fi energia hidro, deoarece este un judeţ de câmpie, fără căderi de apă, iar cea eoliană a fost identificată de câteva studii private în vestul judeţului.
Pe energia geotermală, judeţul are 42 de puţuri.