Sprijin financiar pentru legumicultori: 1.500 euro pentru fiecare 1.000 m² cultivați în spații protejate
Guvernul a aprobat schema de ajutor de minimis pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, valabilă în perioada 2025–2027.

Articol de Ramona Alexandrescu, 07 Aprilie 2025, 14:27
Programul, așteptat de mii de legumicultori din întreaga țară, intră în linie dreaptă, iar cererile pot fi depuse începând din această săptămână.
Invitat în emisiunea Viața la Țară, realizată de Tatiana Mircea, Ion Păunel, președintele Sindicatului Agricultorilor din județul Olt a explicat detaliile importante pentru fermieri:
„Valoarea sprijinului este de 1,5 euro/mp, adică 1.500 euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați cultivați în spații protejate. Fermierii pot primi ajutor pentru întreaga suprafață pe care o lucrează.”
Spre deosebire de fostul program „Tomata”, noua schemă include o gamă mai variată de legume: tomate, ardei (gras, capia, gogoșar, iute inclusiv celebrul sâlpun de Caracal), vinete, castraveți, salată, spanac, ceapă verde și fasole urcătoare pentru uscat.
„Este pentru prima dată când legumicultorii pot cultiva mai multe specii pe aceeași suprafață, în afară de tomată, și pot primi ajutor pentru toate, cu condiția să cultive minimum 1.000 mp cu tomate”, a precizat Ion Păunel.
Invitatul emisiunii a dat câteva exemple concrete de sprijin financiar: pentru 1.000 mp cultivați: 1.500 euro, pentru 5.000 mp: 7.500 euro, pentru 1 hectar: 15.000 euro și pentru 2 hectare: 30.000 euro.
Ajutorul se acordă și pentru fracțiuni de suprafețe (ex. 1.800 mp = 2.700 euro).
Data limită pentru depunerea cererilor este 30 mai 2025. Comercializarea legumelor trebuie făcută până la 15 octombrie 2025
Depunerea documentelor justificative trebuie depuse până la 24 octombrie 2025.
Cererile se pot depune la primăria localității în care se află exploatația sau pot fi transmise prin poștă, curier ori email către direcțiile agricole județene.
„E un pas important pentru sprijinirea fermierilor care lucrează în spații protejate. Programul este mai flexibil, mai generos și mai adaptat realităților din teren. Sperăm ca toți legumicultorii eligibili să profite de această oportunitate”, a concluzionat liderul sindical.
Programul își propune să crească competitivitatea fermelor legumicole, să sprijine consumul de produse românești și să reducă presiunea importurilor în plin sezon de producție.