Controlul tensiunii arteriale prin alimentație
Protejarea și controlul tensiunii arteriale cu dieta... este posibil. Trebuie doar să alegi produsele potrivite. Dr. Michel Brack dă cheile gătirii sănătoase pentru arterele tale – fără a uita lacomia – în cartea sa „Hipertensiunea, dieta mea zilnică” publicată de Alpen.
Articol de Simona Lazăr, 08 Mai 2023, 06:40
Suferim de hipertensiune arteriala cand presiunea sistolica (presiunea maxima exercitata de inima atunci cand se contracta) este mai mare de 140 mmHg si/sau cand presiunea diastolica (masura relaxarii inimii) este mai mare de 90 mmHg. Această patologie cronică este cea mai răspândită în Franța. Afectează unul din trei adulți. Și doar jumătate știu!
„Hipertensiunea este adesea tăcută și, din cauza potențialului gravitate a complicațiilor sale, este adesea numită ucigașul tăcut”, scrie doctorul Michel Brack în cartea sa „Hipertensiunea, dieta mea zilnică”, publicată de Alpen.
Într-adevăr, este primul factor de risc pentru accidentul cerebrovascular (ACV) și una dintre principalele cauze ale patologiilor cardiovasculare sau neurodegenerative precum infarctul sau boala Alzheimer. De aceea este important să-l controlezi. Mâncarea este unul dintre pivoții acțiunii.
Hipertensiune arterială: alimente de alungat sau nu
Excesul de greutate, alimentația necorespunzătoare și stresul sunt cunoscuți a fi factori ai hipertensiunii arteriale. Specialistul recunoaște acest lucru în cartea sa pentru a lupta împotriva acestei patologii, de multe ori trebuie să-ți revizuiești viața de zi cu zi... și mai ales obiceiurile alimentare. "În afară de terapiile farmaceutice, toți experții insistă asupra regulilor igieno-dietetice, adică a regulilor de viață. Acestea gravitează în jurul alimentației, activității fizice și a unei lupte fără milă împotriva stresului", spune el.
Persoanele cu hipertensiune arterială sunt sfătuite să evite grăsimile, în special cele din produse de origine animală precum carnea, mezelurile, untul. De asemenea, ar trebui să reduceți consumul de sare zilnic. Pentru a face acest lucru, abandonați mesele preparate și concentrați-vă pe produsele proaspete. De asemenea, trebuie evitat consumul mult de alcool.
Pe de altă parte, nu ezitați să puneți în meniu alimente cu indice glicemic scăzut precum avocado, migdale, tofu sau chiar merele. De asemenea, aprovizionați cu fructe și legume sau chiar omega-3 (ulei de rapiță și de soia, pește gras etc.).