Cum vă poate afecta inflamația sănătatea. Care sunt tratamentele eficiente
Inflamația este o parte vitală a răspunsului sistemului imunitar la răni și infecții. Este modalitatea organismului de a semnala sistemului imunitar să vindece și să repare țesuturile deteriorate, precum și să se apere împotriva invadatorilor străini, cum ar fi virușii și bacteriile.
Articol de Petruț Mazilu, 25 Aprilie 2023, 13:19
Fără inflamație ca răspuns fiziologic, rănile s-ar deteriora și infecțiile ar putea deveni mortale.
Există diferite tipuri de inflamații, de la acută la cronică.
Cu toate acestea, dacă procesul inflamator durează prea mult timp sau dacă răspunsul inflamator apare în locuri unde nu este necesar, poate deveni problematic.
Inflamația cronică a fost legată de anumite boli, cum ar fi bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral, și poate duce, de asemenea, la tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și lupusul.
Dar o dietă și un stil de viață sănătos pot ajuta la menținerea inflamației sub control.
Există diverse medicamente pentru controlul și suprimarea crizei inflamatorii; steroizi, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și imunosupresoare sunt exemplele practice ale acestor medicamente care sunt asociate cu efecte adverse.
Plantele medicinale și metaboliții lor secundari sunt utilizați progresiv în tratamentul bolilor ca medicament complementar.
Se crede că compușii bioactivi din vegetale pot avea efecte benefice asupra sănătății și pot reduce riscul bolilor inflamatorii cronice.
Printre cele mai eficiente plante în tratamentul contra inflamațiilor din organism, sunt sunătoarea, salvia și teiul.
În cazul sunătoarei, planta este bogată în substanțe răsinoase, uleiuri tari și esențiale, vitaminele PP și C, acid nicotinic, vitamina B4, caroten și glicozide.
Teiul conține mai mulți agenți activi, inclusiv acid ascorbic, un antioxidant puternic extrem de valoros în consolidarea sistemul imunitar.
Frunzele de salvie conțin uleiuri esențiale, fitoncide, alcaloizi și flavonoide, acestea din urmă fiind o clasă de metaboliți secundari ai plantelor, cunoscuți pentru proprietătile lor antioxidante.
De asemenea, salvia este indicată în tratamentul diareei, de gastrită, colită și hepatită.