De ce trebuie să includem portocalele în alimentaţia zilnică pe timp de iarnă
Odată cu răcirea aerului, rezistența corpului scade și simptomele cauzate de gripă sau oboseală încep să apară. Mulți factori precum modificările sezoniere, stresul, obiceiurile alimentare slăbesc sistemul imunitar și determină corpul să devină vulnerabil la boli.
13 Septembrie 2021, 08:49
Prin urmare, mai ales în timpul sezonului de iarnă, este necesar să se consume cantitatea recomandată de nutrienți. Aceasta este singura modalitate de a trece iarna într-un mod sănătos.
Portocalul are multe beneficii pentru sănătate și se numără printre cele mai populare fructe din întreaga lume. Portocalele pot fi utilizate nu numai ca gustare, ci și ca ingredient în diferite feluri de mâncare.
În prezent, sucul de portocale este o parte integrantă a unui mic dejun sănătos. Sunt disponibile în principal în două categorii - dulci și amare, prima fiind tipul cel mai frecvent consumat.
O portocală întreagă este mai hrănitoare și mai sănătoasă decât sucul de portocale. Acest lucru se datorează prezenței fibrelor în fruct.
O cană sau 240 ml de suc de portocale are aceeași cantitate de zahăr natural ca 2 portocale întregi, dar are un conținut scăzut de fibre.
Când încercați să slăbiți, consumul de fructe este o opțiune mult mai bună decât consumul de suc, deoarece consumul de suc de fructe poate deveni adesea excesiv și poate duce la un consum mare de calorii.
Dacă totuși doriți să beți suc, atunci aveți grijă la cantitate și consumați doar suc proaspăt stors. Băutura deja ambalată pe care o găsiți la supermarket nu este atât de sănătoasă și conține conservanți.
Portocalele sunt sigure pentru consum și numai în cazuri rare, oamenii pot avea alergii după ce au consumat acest fruct. Pentru persoanele care suferă de arsuri la stomac, consumul acestui fruct citric ar putea agrava lucrurile datorită prezenței acidului citric și acidului ascorbic (vitamina C).
Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C. O portocală oferă 116,2 la sută din valoarea zilnică a vitaminei C. Un aport bun de vitamina C este asociat cu un risc redus de cancer de colon, deoarece ajută la obținerea de radicali liberi care provoacă daune ADN.
De asemenea, vitamina C care vitală pentru buna funcționare a unui sistem imunitar sănătos, este bună pentru prevenirea răcelilor și prevenirea infecțiilor recurente ale urechii.
Antioxidanții din portocale ajută la protejarea pielii de daunele provocate de radicalii liberi despre care se știe că provoacă semne de îmbătrânire. O portocală pe zi vă poate ajuta să arătați tânăr chiar și la 50 de ani!
Portocalele, fiind bogate în vitamina B6, ajută la susținerea producției de hemoglobină și, de asemenea, ajută la menținerea sub control a tensiunii arteriale datorită prezenței magneziului.
Potrivit unui studiu realizat de cercetători americani și canadieni, o clasă de compuși găsiți în cojile de citrice numite Flavone polimetoxilate, au potențialul de a reduce colesterolul mai eficient decât unele medicamente eliberate pe bază de rețetă fără efecte secundare.
Totodată, fibrele din portocale ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, astfel, fiind o gustare sănătoasă pentru persoanele cu diabet.
Mai mult, portocalele conțin D-limonenă, un compus care este promovat pentru a preveni cancerul pulmonar, de piele și chiar cel de sân.
Vitamina C și antioxidanții prezenți în portocale sunt importanți pentru a construi imunitatea organismului - ajută la combaterea cancerului. Natura fibroasă a fructului îl face, de asemenea, protector împotriva cancerului. Potrivit unui studiu, până la 15% din cazurile de cancer se întâmplă din cauza mutațiilor ADN-ului, care pot fi prevenite cu vitamina C.
Deasemenea, portocalele au o mulțime de minerale alcaline care joacă un rol în procesul de digestie. Această proprietate a portocalelor este similară cu cea a lămâilor, care sunt, fără îndoială, printre cele mai alcaline alimente.
Portocalele sunt o sursă bogată de carotenoizi. Vitamina A prezentă în ele joacă un rol important în menținerea sănătății membranelor mucoase din ochi. Vitamina A este responsabilă pentru prevenirea degenerescenței masculare legate de vârstă, care, în cazuri extreme, poate duce la orbire. De asemenea, ajută ochii să absoarbă lumina.
Portocalele au atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Acest lucru vă ajută să vă mențineți intestinele și funcțiile stomacului netede, prevenind sindromul intestinului iritabil. În plus, fibra ajută la tratarea constipației într-o măsură mai mare.
Petrut Mazilu
Foto: pixabay