Depresia, oboseala, durerea... aceste alimente care ne repară!
Tratează gastro-ul, ameliorează durerile articulare, îți ridică moralul... Anumite alimente au darul de a ne grăbi vindecarea. În centrul atenției acești aliați de zi cu zi.
Articol de Simona Lazăr, 03 Octombrie 2023, 06:43
Moralul meu este jos
Se întâmplă o criză de depresie! Pentru a găsi din nou zâmbetul, anumite alimente sunt campioni.
Alimente împotriva depresiei
Cu prioritate, includeți în mesele dumneavoastră produse bogate în omega 3 precum peștele gras (somon, hering, sardine, macrou, ton etc.) precum și uleiuri vegetale de in și rapiță. Acești acizi grași esențiali promovează fluiditatea membranelor neuronale, o flexibilitate esențială pentru dopamină și serotonină, doi neurotransmițători cheie pentru a vedea viața în roz.
Un alt aliment de preferat: ouăle. Datorită bogăției lor în fenilalanină, un aminoacid care permite producerea de dopamină și norepinefrină, ne îmbunătățesc și starea de spirit.
De asemenea, amintiți-vă să adăugați un praf de șofran la feluri de mâncare. Acest condiment conține safranal și crocină, două substanțe care stimulează atât de eficient producția de serotonină încât beneficiile sale sunt comparabile cu cele ale Prozacului, minus efectele secundare!
În sfârșit, o ceașcă de ceai verde este, de asemenea, un atu pentru a-ți recâștiga bucuria de a trăi deoarece această băutură conține L-teanină, un aminoacid care are proprietatea de a reduce anxietatea prin reducerea nivelului de cortizol, a hormonului de stres și creșterea activității un neurotransmitator, Gaba (acid gamma-aminoburytic), cu proprietati calmante.
Sunt obosit
La sfârșitul iernii, nimic nu este mai normal decât să fii în genunchi pentru că organismul tău s-a apărat luni de zile împotriva microbilor, bacteriilor și a micilor infecții. Pentru a-l încuraja, susține-l aducându-i un cocktail stimulant: vitamina C + fier + magneziu!
Alimente anti-oboseală
Fructele si legumele proaspete sunt ale tale: citricele, kiwi-ul, broccoli, cresonul si chiar ardeii sunt minele de vitamina C, un nutrient energizant. Avantajele sale? Ne întărește apărarea imunitară, ne protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi datorită efectelor sale antioxidante și facilitează absorbția fierului. Acesta din urmă este, de asemenea, un nutrient de pus în mod regulat în farfurie. Rolul său este esențial deoarece transportă oxigenul în sânge. Prin urmare, cel mai mic deficit poate duce la „pompe” semnificative, precum și la dificultăți de concentrare și de învățare.
Campioana la toate categoriile la capitolul fier este budinca neagra, cu 22,8 mg fier la 100 g. Dar sunt bine echipate și crustaceele, precum scoici, scoici și periwinks, carnea roșie, legumele uscate, cacao și anumite condimente precum coriandru, chimen și curry.
În fine, magneziul este și un nutrient care nu trebuie neglijat deoarece deficiența lui este responsabilă de oboseală semnificativă, hipersensibilitate la stres, iritabilitate, scăderea moralului și probleme de somn. Manifestări precum crampe, tremurări ale pleoapelor, palpitații sau chiar insomnie sunt semne ale unei deficiențe a acestui mineral. Se găsește în special în cerealele integrale, leguminoase precum lintea, fasolea albă și roșie, fructele din semințe oleaginoase precum nucile de Brazilia și migdalele, precum și ciocolata. Ați gustat vreodată ciocolată crudă? Potrivit Observatorului Alimentar, 100 g de ciocolată crudă furnizează 450 mg de magneziu. Prin comparație, ciocolata neagră cu 70% cacao conține doar 206 mg/100 g (Ciqual). Disponibil în magazinele bio și pe internet, merită încercat urgent!