Depresie, oboseală, dureri... aceste alimente te pot repune pe picioare!
Tratarea unei boli de stomac, ameliorarea durerilor articulare, ridicarea moralului... Unele alimente au darul de a ne grăbi recuperarea. În centrul atenției acești aliați de zi cu zi.
Articol de Simona Lazăr, 21 Martie 2024, 17:07
Sunt deprimat! O criză de depresie se poate întâmpla! Pentru a vă readuce zâmbetul pe buze, anumite alimente sunt recomandate.
Alimente pentru a combate depresia
În mod prioritar, includeți în mesele dvs. produse bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi peștele gras (somon, hering, sardine, macrou, ton etc.) și uleiuri vegetale, cum ar fi cele de in și de rapiță. Acești acizi grași esențiali contribuie la menținerea fluidității membranelor neuronale, ceea ce este esențial pentru dopamină și serotonină, doi neurotransmițători-cheie pentru o perspectivă roz asupra vieții.
Un alt aliment preferat sunt ouăle. Deoarece sunt bogate în fenilalanină, un aminoacid care ajută la producerea de dopamină și noradrenalină, acestea ne îmbunătățesc și starea de spirit.
Nu uitați să adăugați un vârf de cuțit de șofran în mâncărurile dumneavoastră. Acest condiment conține safranal și crocin, două substanțe care stimulează producția de serotonină atât de eficient încât beneficiile sale sunt comparabile cu cele ale Prozac-ului, dar fără efecte secundare!
În fine, o ceașcă de ceai verde este, de asemenea, o modalitate excelentă de a vă reda pofta de viață, deoarece conține L-teanină, un aminoacid care reduce anxietatea prin scăderea nivelului de cortizol, hormonul stresului, și prin creșterea activității neurotransmițătorului Gaba (acid gama-aminobutilic), care are proprietăți calmante.
Sunt obosit! La sfârșitul iernii, nimic nu este mai normal decât să fii la limită, deoarece organismul tău se apără de luni de zile împotriva microbilor, a bacteriilor și a infecțiilor minore. Pentru a-l revigora, dați-i un impuls cu un cocktail de vitamina C + fier + magneziu!
Alimentele anti-oboseală
Optați pentru fructe și legume proaspete: citricele, kiwi, broccoli, creson și ardei sunt mine de vitamina C, un nutrient energizant. Beneficiile sale? Ne întărește apărarea imunitară, ne protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, datorită efectelor sale antioxidante, și facilitează absorbția fierului. De asemenea, fierul este un nutrient care ar trebui adăugat cu regularitate în farfuria dumneavoastră. Acesta joacă un rol esențial în transportul oxigenului în sânge. Cea mai mică carență poate duce, prin urmare, la "căderi" importante, precum și la dificultăți de concentrare și de învățare.
Campioana la fier este budinca neagră, cu 22,8 mg de fier la 100 g. Dar fructele de mare, cum ar fi midiile, scoicile și perișoarele, carnea roșie, legumele, cacao și anumite condimente, cum ar fi coriandrul, chimenul și curry, sunt, de asemenea, bogate în fier.
În sfârșit, magneziul este, de asemenea, un nutrient care nu trebuie neglijat, deoarece o carență poate duce la oboseală severă, hipersensibilitate la stres, iritabilitate, moral scăzut și tulburări de somn. Crampele, spasmele pleoapelor, palpitațiile inimii și insomnia sunt toate semne ale unei carențe în acest mineral. Acesta se găsește în special în cerealele integrale, leguminoasele precum lintea, fasolea albă și fasolea roșie, semințele oleaginoase precum nucile de Brazilia și migdalele și ciocolata. Ați încercat vreodată ciocolata crudă? Potrivit Observatoire des Aliments, 100 g de ciocolată crudă furnizează 450 mg de magneziu. Prin comparație, ciocolata neagră cu 70% cacao conține doar 206 mg/100 g (Ciqual). Disponibilă în magazinele bio și pe internet, este un must-try!
Am o criză de stomac! Odată cu revenirea primăverii vine, în general, un nou val de epidemii de gastroenterite, cu tot cu grețuri, vărsături și diaree. Pentru a calma problemele de tranzit, axați-vă pe alimentele care încetinesc tranzitul și pe cele care restabilesc echilibrul florei intestinale.
Meniul tău pentru bolile stomacului
Începeți prin a include cereale rafinate, cum ar fi orezul alb, care are proprietăți astringente care ajută la calmarea diareei.
Adăugați o porție de carne albă sau de pește alb, care este ușor de digerat, și completați meniul cu o banană. Acest fruct exotic conține fibre solubile care se umflă la contactul cu apa, ajutând la "modelarea" scaunelor și la reducerea diareei apoase.
Nu uitați să beți multe lichide (apă, infuzii, ceai, băuturi carbogazoase etc.) pentru a combate deshidratarea. În doar 3/4 zile cu această dietă, gastroenterita va fi de domeniul trecutului! Totuși, această boală dăunează bacteriilor bune din intestinele noastre.
Așadar, după acest episod, este important să le refacem prin consumul de alimente care pot stimula producția lor. Acesta este cazul iaurtului: fiecare borcan conține un miliard de probiotice din familiile Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus, microorganisme vii care îmbogățesc bacteriile bune deja prezente în flora noastră intestinală.
Un sfat: îndulciți-l cu o linguriță de miere. Acest produs al stupilor conține fructo-oligozaharide cu proprietăți prebiotice, substanțe care oferă energie bacteriilor bune din intestinele noastre pentru a le ajuta să prolifereze.
Sufăr de probleme articulare
Degete dureroase, genunchi "ruginit", șold înțepenit... În timp, aceste trei zone au tendința de a se "bloca": cartilajul care le acoperă suprafața osoasă se deteriorează treptat, lăsând oasele în contact direct. Potrivit Autorității Naționale de Sănătate din Franța, după vârsta de 45 de ani, aproape 1 din 2 francezi suferă de disconfort articular, ajungând la 2 din 3 la vârsta de 60 de ani. Pentru a restabili suplețea articulațiilor, optați pentru omega-3.
Acești acizi grași esențiali continuă să ne facă bine. Potrivit unui studiu american publicat în iulie 2014 în Annals of the Rheumatic Diseases, proprietățile lor antiinflamatorii sunt un atu în reducerea durerii, în reducerea frecvenței crizelor, în îmbunătățirea flexibilității articulare și în încetinirea deteriorării articulațiilor. Așadar, nu ezitați să consumați o porție de pește gras de cel puțin două ori pe săptămână și adăugați echivalentul a una sau două lingurițe de ulei de in sau de rapiță în fiecare zi. Nucile sunt, de asemenea, o sursă a acestui nutrient prețios: luați în considerare posibilitatea de a mânca un mic pumn dimineața la micul dejun sau ca gustare.