Dinții: ar trebui să-i dai copilului tău fluor?
Fluorul este eficient în prevenirea cariilor pe dinții de lapte, precum și pe dinții permanenți. Dar de la ce vârstă, sub ce formă și în ce cantitate ar trebui să-l oferi copilului tău?
Articol de Simona Lazăr, 15 Octombrie 2023, 19:52
Raspunsurile cu Dr. Patrick Rouas, medic odontolog pediatru.
Acest oligoelement acționează pentru a preveni riscul apariției cariilor dentare. Fluorul, adăugat adesea în pasta de dinți, săruri sau chiar ape minerale, este recomandat celor mici? Pentru a evita apariția cariilor, „este important să-l dăm copiilor dar doar într-o pastă de dinți adaptată vârstei lor”, conform medicului Patrick Rouas, medic odontolog pediatru la Centrul Spitalului Universitar (CHU) din Bordeaux.
Pastă de dinți cu fluor chiar și pentru dinții de lapte
În practică, de îndată ce apare primul dinte de lapte, „așează pe dinte(i) o pastă de dinți cu fluor adecvată vârstei copilului, doar într-o cantitate infimă pentru că copilul mic nu știe încă să scuipe” descrie doctorul Rouas. Apoi, când copilul tău crește și învață să scuipe, cumpără-i o periuță de dinți pediatrică individuală, pe care nu o va împărți părinților sau fraților și surorilor săi. Pentru că nu pentru că sunt dinți de lapte nu trebuie îngrijiți: „cavitățile de pe dinții de lapte cresc riscul apariției cariilor pe dinții permanenți, pe toată durata vieții” avertizează medicul Rouas
Fluor în exces: ai grijă la fluoroză
Dar alte surse de fluor, mai ales sub formă de tablete sau picături? Din februarie 2017, Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) a restricționat suplimentarea orală cu fluor (tablete, picături) la copiii sub 6 luni. Și pentru un motiv întemeiat: conform ANSM, fluorul protejează doar împotriva cariilor după dentiție, în timp ce excesul de fluor în timp ce se construiesc dinții te-ar expune la riscul de fluoroză. Această patologie dentară poate lua trei forme:
Fluoroza dentara care se caracterizeaza prin aparitia unor pete albe pe dinti;
Fluoroza osoasa care modifica structura oaselor, care apoi devin mai fragile si mai casante;
Fluoroză letală sau fatală.
Pentru a evita orice risc de fluoroză, ANSM recomandă să nu se depășească o doză de 0,05 miligrame de fluor pe zi și pe kilogram de greutate corporală.
În practică, recomandă următoarele doze:
De la 2 ani, periajul se face de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor intre 250 ppm si 600 ppm cand copilul stie sa o scuipe;
De la 3 ani, periajul se face de doua ori pe zi cu o pasta de dinti fluorurata intre 500 ppm si 1000 ppm cand copilul stie sa o scuipe, timp de 2 minute;
In sfarsit dupa 6 ani, ne spalam pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti fluorurata intre 1000 si 1500 ppm, timp de 2 minute.