Efectul usturoiului asupra colesterolului - tot ce trebuie să știi
Numeroase studii au lăudat virtuțile usturoiului în tratamentul hipercolesterolemiei. Cu toate acestea, o analiză tinde să arate că efectele hipolipemiante ale usturoiului sunt reale, dar foarte modeste. Valoarea acestui aliment în reducerea nivelului de colesterol trebuie deci relativizată.
Articol de Simona Lazăr, 10 Februarie 2024, 10:38
Ce efect are usturoiul asupra nivelului de colesterol?
O echipă britanică a analizat rezultatele a numeroase studii clinice privind eficacitatea usturoiului în tratarea hipercolesterolemiei (colesterol ridicat). Aceștia au constatat că usturoiul reduce semnificativ nivelul colesterolului total în comparație cu un placebo. Cu toate acestea, atunci când studiile iau în considerare calitatea generală a alimentației, beneficiile usturoiului tind să dispară. De fapt, în cazul unei diete de calitate excelentă, diferența dintre usturoi și placebo este anulată.
Așadar, efectul usturoiului rămâne foarte modest în fața unei diete de bună calitate. Prin urmare, utilizarea sa în tratamentul hipercolesterolemiei este discutabilă.
În termeni practici, ce se înțelege prin hipercolesterolemie?
Hipercolesterolemia este o creștere anormală a nivelului de colesterol în sânge. Pentru a pune diagnosticul, este esențial să se efectueze cel puțin două teste de colesterol în sânge, la o lună distanță. Hipercolesterolemia este definită ca un nivel de 2,5 g pe litru sau mai mare.
Sub acest nivel, pacienții sunt considerați hipercolesterolemici dacă prezintă doi dintre următorii factori de risc asociați: sex masculin, hipertensiune arterială, fumat, diabet, antecedente familiale, colesterol HDL scăzut.
Creșterea ia în considerare creșterea normală a nivelului de colesterol odată cu vârsta, care, începând cu vârsta de 30 de ani, este de aproximativ 0,1 g pe litru la fiecare zece ani sau cam așa ceva.
În caz de îndoială, cele două tipuri de colesterol se măsoară separat: colesterolul HDL, care protejează împotriva riscului de boli coronariene, și colesterolul LDL, care, dimpotrivă, îl crește.
Chiar dacă pe termen scurt hipercolesterolemia nu prezintă simptome, în timp ea se complică cu ateroscleroza (îngroșarea pereților arterelor).
Ce trebuie să faceți dacă aveți hipercolesterolemie?
Consumul de usturoi nu va rezolva toate problemele.
Este esențial să reduceți sau chiar să eliminați alimentele bogate în colesterol: măruntaie, carne grasă, mezeluri, unt, gălbenușuri de ou (maximum 6 pe săptămână). În același timp, reduceți consumul de acizi grași saturați de origine animală în favoarea acizilor grași nesaturați din uleiul de măsline și a acizilor grași polinesaturați din uleiul de rapiță și din pește.
Dacă, după trei luni, această dietă nu a determinat o reducere suficientă a nivelului de colesterol, medicul vă va prescrie o soluție medicamentoasă (agent hipolipemiant).