Energie, sănătate și savoare într-un singur fruct: kiwi
Europenii au descoperit straniul și în același timp deliciosul fruct de kiwi abia în ultimele decenii. Acest fruct are o poveste destul de scurtă. Detalii:
20 August 2018, 10:17
Asta nu înseamnă că e mai puțin interesantă! Și nu trebuie să ne mirăm deloc de faptul că uimitorul fruct de kiwi a ajuns extrem de popular în întreaga lume, inclusv la noi, într-un timp atât de scurt. Gustul său unic, dulce-acrișor, dar mai ales proprietățile sale extraordinar de benefice pentru sănătate l-au făcut celebru.
Kiwi, pe numele sau botanic actual Actinidia deliciosa, este considerat un fruct specific neozeelandez, dar lucrurile nu stau chiar asa. El provine, se pare, din sudul Chinei, mai exact din valea Chang Kiang. Acolo, fructul de kiwi era numit Yang Tao, adica "piersica insorita", sau Mihou Tao, "piersica macacului", sau agrisa.
Unii ii spun si astazi agrisa chinezeasca. De altfel, chinezii inca il considera fructul lor national, chiar daca astazi el e asociat in general cu Noua Zeelanda. Odinioara, chinezii il utilizau ca tonic pentru copii si pentru femeile care au nascut, datorita valorii sale nutritionale ridicate. Insa ei nu au considerat niciodata ca ar face parte din categoria fructelor...
Planta Actinidia chinensis, care, popular, avea sa fie numita ulterior kiwi, a ajuns cunoscuta de lumea occidentala abia la inceputul secolului 20, cand a fost adusa din Asia.
Unii considera ca planta a ajuns intai in Statele Unite, in anul 1904, ca planta agatatoare ornamentala, insa cei care si-au dat seama primii de potentialul comercial al acestei plante cu fructe suculente au fost neozeelandezii.