Eucaliptul și virtuțile lui
Eucaliptul este un arbore mare originar din Australia. Frunzele sale, foarte bogate în ulei esențial, sunt utilizate sub diverse forme (infuzie, tinctură, soluție băubilă, capsulă) pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv cele respiratorii. Iată câteva motive întemeiate pentru a folosi eucaliptul.
Articol de Simona Lazăr, 01 Decembrie 2023, 14:40
El crește secrețiile acționând direct asupra celulelor bronșice și distrugând mucusul. Ca urmare, are o acțiune antitusivă, care este întărită de o acțiune antiseptică, în măsura în care eucaliptul inhibă dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor.
Pe scurt, frunzele de eucalipt sunt antitusive, expectorante și antiseptice, putând fi folosite pentru tratarea bronșitelor, a durerilor de gât, a tusei, a răcelii, a nasului înfundat etc.
Pentru bronșită, dureri de gât și tuse:
Eucaliptul poate fi folosit sub formă de pulbere, tinctură mamă sau sirop. De asemenea, poate fi folosit ca frecție pentru piept sub formă de balsam, unguent sau ulei esențial.
Pentru nasul înfundat și răceli:
Inhalațiile cu eucalipt sunt foarte eficiente (infuzie de frunze sau ulei esențial), la fel ca și soluțiile de pulverizare nazală (tinctură). Frunzele de eucalipt sunt, de asemenea, folosite în infuzii.
Ca antiseptic, eucaliptul este util împotriva infecțiilor urinare (inflamații ale vezicii urinare, colibaciloză etc.).
De asemenea, ameliorează inflamațiile mucoasei gastrice și intestinale.
Ce alte proprietăți are eucaliptul?
Se spune că eucaliptul are multe alte virtuți:
Împotriva bufeurilor, gazelor și palpitațiilor la femeile aflate la menopauză.
Împotriva reumatismului.
Împotriva migrenelor.
Pentru oboseala temporară.
Ca dezinfectant pentru răni, arsuri și ulcerații ale pielii.
În sfârșit, eucaliptul are proprietăți hipoglicemiante (scade nivelul de zahăr din sânge), legate de prezența flavonoidelor, care au fost demonstrate experimental, dar care nu au fost încă demonstrate la om.
Eucaliptul este, de asemenea, un dezinfectant și un insecticid
Eucaliptul are proprietăți dezinfectante, care pot fi folosite pentru a purifica aerul din interior, de exemplu prin fierberea frunzelor, prin difuzarea uleiului esențial de eucalipt sau pur și simplu prin cultivarea unei plante de eucalipt într-un ghiveci.
Eucaliptul poate fi aplicat, de asemenea, pe piele pentru a respinge insectele nedorite, inclusiv țânțarii.
Frecat în păr, eucaliptul ține la distanță păduchii. Iar frecat în blana animalelor de companie, eucaliptul respinge puricii și alți paraziți.
Precauții cu eucaliptul
Uleiul esențial de eucalipt nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și nici copiilor mici.
Ca măsură de precauție, cereți sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastră.