Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fibrele: indicate pentru a pierde în greutate?

Invizibile în alimentația noastră, fibrele ocupă totuși un loc preponderent în alimentația noastră echilibrată, fără a ne furniza nici cea mai mică calorie.

Fibrele: indicate pentru a pierde în greutate?

05 Septembrie 2022, 04:04

Acesta este unul dintre motivele pentru care aceste fibre esențiale sunt un bun atu pentru slăbire.

Ce sunt fibrele?
Fibrele alimentare sunt substanțe care se găsesc numai în pereții celulari ai plantelor, adică cereale, legume, fructe și alge.
Compoziția lor este foarte complexă și variabilă în funcție de originea lor. Cu toate acestea, fibrele alimentare sunt clasificate în două grupe majore: solubile și insolubile.
Primele, după cum sugerează și numele lor, se dizolvă în apă. Insolubilele se umflă cu apă ca un burete. Toate formează un volum benefic pentru tractul digestiv. De aici și celălalt nume de „alimente în vrac”.
Nu există fibre alimentare în alimentele de origine animală (carne, pește, ouă, produse lactate), nici în ulei și vin (deși sunt de origine vegetală), nici în zahăr, nici în apă.
Deoarece suntem animale și nu plante, nu există fibre alimentare stocate în corpul nostru. Și totuși, ele sunt esențiale pentru noi.

Fibre, cum funcționează?
Spre deosebire de vaci, nu avem în organism o enzimă care să atace fibrele. Rezultate? Nu sunt digerate în stomac sau în intestinul subțire și ajung, intacte, în intestinul gros unde avansează încetul cu încetul.
Deoarece nu sunt degradate, fibrele alimentare nu furnizează calorii.
Dar în această călătorie, bacteriile intestinale au grijă de ele: fibrele încep să fermenteze. Și apoi eliberează produse secundare: un anumit tip de acizi grași și gaze.
Toată această activitate intestinală intensă are efecte benefice asupra sănătății noastre.

Beneficiile fibrelor
Datorită acțiunii lor asupra activității intestinului și volumului lor, fibrele sunt esențiale înainte de toate pentru a evita constipația. De asemenea, reduc riscul de a avea hemoroizi, diverticuli și, cel mai probabil, cancer de colon.
Diverse studii arată că fibrele alimentare au un efect pozitiv asupra zahărului din sânge prin încetinirea absorbției carbohidraților și, de asemenea, asupra prevenirii bolilor coronariene prin scăderea colesterolului.

Fibre: un bun supresor al poftei de mâncare pentru slăbire
Deoarece oferă volum în stomac, fibrele alimentare sunt sațioase.
Și ce se întâmplă când suntem săturați corespunzător? Mâncăm mai puțin pentru că nu ne mai este foame!
Procesul natural de sațietate se desfășoară fără nicio problemă și nu există riscul să mănânci peste nevoile tale de energie și, prin urmare, să te îngrași.
Iar daca ai cateva kilograme de slabit, simplul fapt de a creste proportiile de fructe si mai ales de legume care ofera fibre satioase le poate elimina usor.
Acesta este motivul pentru care fibrele alimentare sunt un bun bun pentru slăbire. Și fără pericol, prin simpla restabilire a unui echilibru nutrițional bun.

Fibre: cât și cum?
Necesarul de fibre este de 25 până la 30 g pe zi.
Chiar nu sunt greu de satisfăcut: este suficient să consumi 300 până la 400 g de legume și 150 până la 200 g de fructe în fiecare zi, fierte și crude.
Nimic mai ușor! O legumă cu carnea sau peștele la prânz, o supă groasă de legume la cină, legume crude sau o salată verde la aceste mese, câte o bucată de fructe la fiecare dintre ele (mic dejun, prânz și cină), și se joacă runda.
Dacă adoptăm o pâine integrală, bogată în fibre, dacă mâncăm din când în când legume care sunt și ele, creștem această cotă cu aceeași cantitate. Totul este profit.

fibre și apă
Pentru a-și îndeplini faptele bune, fibrele au nevoie de apă, fie pentru a se dizolva în ea, fie pentru a se umfla cu ea.
Desigur, fructele și legumele (mai ales în supă) sunt foarte bogate în ele. Dar acest lucru nu este suficient. Este deci necesar sa absorbiti suficiente lichide (apa, ceai, ceaiuri din plante), altfel exista riscul de balonare si constipatie. 800 ml până la 1 litru în timpul zilei: un castron cu ceai sau cafea la micul dejun, două-trei pahare de apă la fiecare masă, unul sau două între ele, ajungi repede acolo.

Foto: Pixabay

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:33

Cum să ai dinți albi în 5 minute?

Obținerea unui zâmbet radiant în doar câteva minute poate părea un miracol, dar cu progresele recente în tehnologia de albire...

Cum să ai dinți albi în 5 minute?
Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 06 Martie 2025, 11:46

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn

Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile, lime-ul și grapefruitul, sunt bine cunoscute pentru beneficiile lor asupra...

Consumul de citrice și legătura lor cu tulburările de somn
Sanatos si verde 03 Martie 2025, 21:10

Misterele vindecării rănilor

Cicatrizarea rănilor este un proces biologic natural complex, specific fiecărui organism. Ce se poate face pentru a o...

Misterele vindecării rănilor
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 05 Februarie 2025, 19:32

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea

Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienţi timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat...

Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea
Sanatos si verde 30 Ianuarie 2025, 21:37

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană

Eficiența dietei mediteraneene în reducerea riscului cardiovascular este în permanență promovată. Un nou studiu tocmai a...

Colesterolul: trăiască dieta mediteraneană