Fructoza: un modulator al funcției de barieră intestinală și al sănătății hepatice?
Consumul de fructoză a fost discutat în repetate rânduri ca fiind un factor-cheie în dezvoltarea unor tulburări de sănătate precum hipertensiunea, diabetul de tip 2 și boala hepatică grasă non-alcoolică.
Articol de Simona Lazăr, 12 Noiembrie 2023, 14:04
În ciuda eforturilor intense de cercetare, întrebarea dacă și în ce mod un consum ridicat de fructoză din alimentație interferează cu sănătatea umană nu a primit încă un răspuns complet.
Rezultate
Studiile sugerează că, pe lângă metabolismul său independent de insulină, fructoza dietetică poate avea un impact asupra homeostaziei intestinale și a funcției de barieră. Într-adevăr, rezultatele studiilor efectuate la om și la animale, precum și ale studiilor in vitro au sugerat că dietele îmbogățite cu fructoză pot modifica compoziția microbiotei intestinale. În plus, studiile au arătat, de asemenea, că atât consumul acut, cât și cel cronic de fructoză poate duce la o formare crescută de oxid nitric și la o pierdere a proteinelor de joncțiune strânsă în țesutul intestinal subțire. Aceste modificări au fost legate de o translocare crescută a modelelor moleculare asociate agenților patogeni (PAMP), cum ar fi endotoxina bacteriană, și de o inducere a cascadelor de semnalizare dependente în ficat, dar și în alte țesuturi.
Concluzie
În prezenta recenzie narativă, sunt rezumate și discutate rezultatele studiilor care evaluează efectele fructozei asupra funcției de barieră intestinală și impactul acestora asupra dezvoltării tulburărilor de sănătate, cu un accent deosebit pe ficat.