Ghimbirul: un stimulent al vitalității!
De culoare crem deschis, ghimbirul, tuberculul unei plante cu flori, este un aliat pentru a rămâne în formă maximă. Mai ales în plină iarnă...
Articol de Simona Lazăr, 18 Decembrie 2023, 15:02
Care sunt beneficiile ghimbirului?
Probabil că l-ați văzut la raionul de fructe și legume din supermarketul dumneavoastră, dar nu ați îndrăznit niciodată să-l cumpărați.
Și totuși, dincolo de gustul său distinctiv și aromat, ghimbirul este plin de beneficii pentru organism. Asiaticii și indienii sunt convinși de acest lucru de mii de ani, folosindu-l fără moderație pentru a vindeca sau a ameliora numeroase afecțiuni.
În primul rând, ghimbirul are proprietăți antioxidante care permit organismului să combată radicalii liberi care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii și bolile cardiovasculare.
De asemenea, această rădăcină este foarte apreciată pentru acțiunea sa digestivă, deoarece poate calma o serie de mici afecțiuni (greață, gaze, dureri abdominale, balonare).
Ajută digestia în general prin stimularea secreției biliare și este foarte apreciată de femeile însărcinate.
Folosit sub formă de ulei de masaj, ghimbirul ar avea, de asemenea, o acțiune antireumatismală.
Ghimbirul: un energizant înainte de toate!
Ghimbirul revitalizează chiar și cele mai obosite organisme.
Este, așadar, ideal pentru a combate afecțiunile de iarnă.
Un bun decoct de ghimbir poate pune capăt unei răceli, cu condiția să reacționați imediat ce apar primele simptome.
Iar dacă nu vă simțiți foarte drăgălașă, ghimbirul îi poate da bărbatului dvs. un impuls.
Se spune că acest tubercul ar avea proprietăți afrodisiace.
Rădăcina sau rizomul conține un ulei esențial cu derivați terpenici, ingrediente active numite gingeroli, despre care se spune că ar avea un efect pozitiv asupra fertilității masculine prin creșterea producției de spermă!
Ghimbirul își datorează reputația sulfuroasă doamnei du Barry, preferata lui Ludovic al XV-lea, care dădea câte puțin fiecăruia dintre iubiții săi, după cum aflăm din cartea lui Pascale de Lomas, Mes petites recettes magiques au gingembre, publicată la editura Leduc.
Cum trebuie folosit ghimbirul?
În primul rând sub formă de infuzie.
Este suficient să radeți câteva fulgi de ghimbir sau să adăugați puțină pulbere uscată în apă clocotită.
Un gram este suficient, deoarece aroma sa este deja înțepătoare.
Se lasă la infuzat în apă fierbinte timp de 10 minute, apoi se strecoară înainte de a savura o ceașcă.
Pentru un decoct, de data aceasta tăiați ghimbirul proaspăt în felii și aruncați-l în apă rece, pe care o aduceți la fierbere timp de 10 minute.
Se strecoară și se adaugă puțină zeamă de lămâie și o lingură de miere.
Poate fi adăugat în anumite mâncăruri ca condiment (sub formă de pulbere) sau proaspăt (ras) ca condiment pentru a da mai multă savoare mâncării.
Se potrivește foarte bine în produsele de patiserie (turtă dulce, turtă dulce), precum și în supe și în cărnurile albe.
Cum se păstrează ghimbirul?
Congelează tuberculul sau înfășoară-l în folie alimentară.
Se va păstra timp de câteva săptămâni.
Dacă îl păstrați în stare proaspătă, cel mai bine este să îl consumați în termen de 15 zile, dar evitați să-l puneți în frigider.
Ghimbirul sub formă de pudră poate fi păstrat într-o cutie ermetică (deoarece își pierde rapid aroma) și ferit de lumină.